Виолета Комитова: Имаме сериозен проблем с плащанията към „Автомагистрали – Черно море“ АД

Изправени сме пред много сериозен юридически проблем  с плащанията към „Автомагистрали – Черно море“ АД. Това каза в изявление във връзка с протестните действия на фирмата на АМ „Тракия“ служебният регионален министър арх. Виолета Комитова.

„Те имат договор с нашето търговско дружество: държавната компания „Автомагистрали“, който е в онази обща тема със свръхдоговорянето. Нашето търговско дружество си е позволило да извърши свръхдоговоряне и да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране. При тези договори, за които не е осигурено финансиране в бюджета, се нарушават множество закони. Ако имахме всичките пари, дори и да платим, влизаме в хипотезата да нарушим няколко закона“, обясни тя.

Като друг казус за забавянето на плащанията министърът посочи и все още негласуваната от парламента актуализация на бюджета. Комитова уточни, че „Автомагистрали – Черно море“ АД са свършили добре работата си, с изключение на закъснението в крайните срокове. „Това е една от фирмите, която работеше по отсечката Чирпан-Стара Загора. Отговаряше за ремонта на дясната лента в посока София—Бургас. Тази фирма работи по договор от 11 януари тази година. Договорът за първите 17 километра е трябвало да приключи на 25 март. На 24 март фирмата  удължава срока си с анекс да го приключи на 19 април, а за останалата част от общо 40-те километра удължава срока си с анекс до 30 юни. След това завършва строежа на 17 юли, за което съм малко ядосана на фирмата, тъй като измъчихме всички български граждани точно в сезона на пътуването към морето“, посочи регионалният министър.

Виолета Комитова заяви още, че ще се обърнат към Прокуратурата, която да даде становище дали подписаният договор е състоятелен и дали МРРБ може да извършва плащания по него. По думите й в случая „Автомагистрали – Черно море“ АД са жертва.Тя припомни, че МРРБ иска бюджет от 1,5 млрд.лв., за да може ведомството да извърши всичките си разплащания.

Зам.-министърът на регионалното развитие Захари Христов уточни, че за първи път парите не са основният проблем по казуса.

„Договорът е за 59 млн. лв., като „Автомагистрали“ наемат 9 подизпълнителя на тази база. За две години, от август 2019 г., когато договорът е подписан, до момента, сумата е нараснала на 368 милиона. Договорът е 5-годишен. Договорът на „Автомагистрали – Черно море“ АД и до момента извършените от тях дейности са за 65 милиона, като общият договор за всички фирми е 59 млн. лв.“, уточни той.

 

- реклама -