вино, ракия, поизводство, Радев, ракия

Виното измества ракията на масата на българина

През последните 20 години виното е изместило традиционната ракия.

Това констатира Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарски камара (НЛВК).

Нараства тенденцията за все по-голяма консумация на българско вино у нас, сравнена с неговия износ, смята Радев.

Това според него показва повишаване на винената култура и трайно включване на виното в менюто на българина

Изводите бяха направени на 40-ия Световен конгрес по лозарство и градинарство, на който страната ни е домакин.

Една от причините за доброто развитие на лозарството у нас е, че въпреки неголямата ни територия имаме добро почвено разнообразие, срещат се почти всички видове почви, каза още Радев. Това дава възможност различни винени тероари да бъдат изявени и на сравнително малка площ да отглеждаме доста различаващи се и специфични вина.

Като сортово разнообразие ние имаме почти всички класически вина, отглеждани в двата големи региона – Дунавската равнина и Тракийската низина. Страната има и 55 района за производство на вина със защитено наименование за произход, обясни Радев. „Маврут“, „Памид“, „Рубин“ и „Мелник“ обаче са исторически традиционни за страната ни и емблематични винени български сортове и за стария свят. Огромното желание на нашия бранш е да работим за развитието именно на тези местни сортове и разкриване на техния потенциал.

Общо 67-68 хил. ха е площта, засадена с лозя в България.

16 700 ха, или над 1/4, са новите насаждения и това е част от стратегията за разгръщане на потенциала ни. Общо 263 са регистрираните винопроизводители, като усредненото производство за последните години е около 1600 тона, а 1,3 млн. хектолитра е годишното производство на вино. Т.нар. домашно вино не е включено в тази статистика, но се приема, че е около 1400 – 1500 хектолитра годишно

Около 700 хил. хектолитра се реализира на вътрешния пазар, около 600 хил.- на външния /60 на сто в страни от ЕС и 40 на сто в трети страни/, а продажбата на вносни вина в България е 50 хил. хектолитра, каза Радослав Радев.

Почти изравнени са продажбите на бяло и червено вино, както и на розе, макар страната ни да е известна като традиционен производител на червени вина.
С 1,3 млн. хектолитра годишно производство на вино, страната ни се нарежда на 21 място в света, сред много по-големи по площ държави, като Бразилия, Италия, Франция, и е сред успешните страни в бранш. Това стана известно от презентацията на Жан – Мари Оран, генерален директор на Международната организация по лозата и виното по време на Световния ден по лозарство и винарство.

- реклама -