Вила Гети – луксозният музей в Малибу, който разкрива тайните на древността

През 1974 година американският предприемач Пол Гети построи в Малибу копие на Вилата на папирусите – голяма древна постройка, намираща се близо до затрупания от Везувий град Херкуланеум

Наречена е така заради намерените в нея библиотека с папируси. Тя се простира в продължение на 250 м покрай морето и има в средата воден басейн, дълъг 66 м.

Макар да не е пълно копие на Вилата на папирусите, нейната американска сестра доста я наподобява със своите антични постройки. Но луксът си е напълно съвременен. Днес комплексът е един от най-луксозните музеи на света и привлича милиони туристи годишно. Той е посветен на изучаването на изкуствата и културата на древна Гърция, Рим и др. Съдържа над 44 000 древни артефакти.

Първоначално Пол Гети открил у дома си галерия за широката публика. Но толкова се увлякъл в събирането на експонати, че скоро мястото се запълнило и се наложило да помисли за разширяване. Решил обаче новата постройка стилистично да отговаря на идеята на музея. Затова и се спрял на древния италиански град, чиято съдба се оказала трагична.

Самият Пол Гети по време на строителството бил в Лондон и към края се разболял тежко. Музеят бил отворен за посетители през 1976 година, но неговият създател така и не могъл да го види.

Освен древни артефакти тук посетителите могат да видят и растения, които са били характерни за древния Рим. Голяма част от тези растения са били използвани като подправки при приготвянето на ястия, както и в медицината. Някои дори влизали в древните ритуали и магии.

Във вилата има и огромен басейн, градинска и земеделска техника, древногръцки и древноримски скулптури.

Посетителите могат да хапнат в кафенето обичайната фастфууд американска храна, както и вкусна италианска и гръцка кухня.

- реклама -