Помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд подава оставка

Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд ще подаде оставка.

Според американските медии Нюланд не е била в списъка на новия президент на САЩ за отстраняване, но тя все пак е решила да напусне поста си. Това съобщи в. „Интернешънъл бизнес таймс“.

Според изданието още двама „политически оцелели“ са решили да се оттеглят. Става дума за заместник-директора на националното разузнаване Стефани О’Съливан и заместник-държавния секретар Катрин Новели. Двете служителки на държавния департамент били казали на колегите си, че ще се оттеглят. За О’Съливан вървят и слухове, че тя има намерение да остане в разузнаването до своето пенсиониране.

Виктория Нюланд бе помощник-държавният секретар на САЩ по времето на трима президенти – Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама. За последно в България тя бе в началото на миналата година.

768x432 Тогава тя има срещи с президента Росен Плевнелиев и с представители на кабинета,  с които обсъдиха „енергийната сигурност и диверсификацията, модернизацията на отбраната, както и усилията за реформи на правителството“. Преди две години тя придружаваше държавния секретар Джон Кери по време на визитата му в София.

Виктория Нюланд стана обект на остри коментари през 2014 г. Тогава в интернет изтече разговор между посланика на САЩ в Киев Джефри Паят и самата Нюланд, в който двамата надълго обсъждат как Виталий Кличко не трябва да бъде част от следващото правителство в Украйна. Записът разкри неин обиден коментар по адрес на ЕС във връзка с украинската криза:

„Майната му на ЕС“ (F*ck the EU), казва Нюланд на събеседника си.

На 9-ти декември миналата година външният министър в оставка Даниел Митов съобщи, че е имал среща в САЩ с Виктория Нюланд, на която е изказал притеснение, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос.

MITOV7Нюланд бе посредник при разрешаването на политическата криза в съседна Република Македония.

- реклама -