Виктория Модеста – поп звездата с ампутиран крак, много хитове и сексапил

Виктория Модеста е родена в Латвия през 1987 г. Тя е английски изпълнител и композитор на песни, но става известна като първата поп звезда с ампутиран крак

Поради небрежност на лекаря при раждането й, певицата прекарва повечето от детството си по болници. Това невнимание довежда до трайни проблеми с левия й крак. През 2007 г. тя доброволно ампутира крака си под коляното, за да подобри мобилността си и да запази бъдещото си здраве.

И не престава да преследва музикалните си амбиции. Сега тя издава много хитове, и твърди, че увреждането не е пречка за славата. Но дали наистина е така?

На 15-годишна възраст Виктория Модеста решава, че е време да загуби долния част на левия си крак. Отнема й още пет години, за да убеди хирурга да го направи. „Изграждането на една идентичност, с която ми беше по-удобна, за разлика от тази, която ми беше дадена, беше много важна“, казва тя и добавя за операцията: „Нов момент. Наистина почувствах, че ще водя нов живот. Аз усъвършенствах възможностите, утехата, тялото си. Това наистина ми даде сили.“

Модеста е наградена от Channel 4 като „първият поп артист в света с ампутация“.

Нейният музикален видеоклип към песента й Prototype е получил повече от 10 милиона гледания в сайта на Channel 4 и още 1.5 милиона в YouTube.

Певицата наистина изглежда като поп звезда – тя е красива, с деликатни черти и излъчва спокойна увереност. Видеото Born Risky отразява нейната физическа разлика спрямо останалите.

Тя носи различни протези: едната – диамантено-блестяща, друга – остра и лъскава, тя не наподобява човешки крайник. Може би шокиращо за всички последователи се явява една особено сексапилна сцена. При нея Модеста показва крака си, като частта под коляното просто липсва.

Channel 4 се обръща към Модеста с идеята да направи видео, за да покаже, че съществуват възможности за инвалидите извън спортния бранш. Параолимпийците, в края на краищата, трябва да помогнат на обществото да постигне по-добро разбиране, че хората с увреждания са толкова способни като всеки друг.

Идеята, че хората с увреждания не могат да примамливи, казва тя, е „напълно неприемлива.“

„Ето защо във видеоклипа направих всичко възможно да прокарам сексуалността си на нивото, на което се чувствам добре. Не става въпрос за задоволяване на мъжкото удоволствие, а за представяне на сексуалност, за която се чувствам добре. „

„Получавах огромна подкрепа от майка ми. Това всъщност беше едно от нещата, които направиха детството ми да не е толкова ужасно, колкото беше“, казва тя. На 12 години се мести в Лондон, Великобритания, и там за първи път се среща с трудностите на реалния живот. Тя разказва: „Училището беше ужасно – да бъдеш чужд и да изглеждаш различно“. На 14 години тя отпада, като стига дори до самоубийство. Постепенно започва да разбира къде иска да бъде: „Интересувах се много от музика, представления и мода. Спомням си, че нямаше как да успея да пренебрегна факта, че ще трябва да продължавам с операциите. Имах чувството, че духът ми и тялото извървяват отделни пътища.“

Модеста започва да мисли, че повреденият й крак просто не отговаря на самоличността й. По-лошо – напомня й за болезнената болка и операции, извършени против нейната воля.

Тя се вдъхновява от Ейми Мълинс, спортист, модел и актьор, които се появява, носещ скъпоструващи дървени протези. И тогава става повратният момент в живота й. „Защо да търпя този дискомфорт и липса на избор, когато всъщност имам такъв?“, споделя певицата.

 

Пет години по-късно, лекарят се съгласява да извърши операцията, която ще подобри живота на певицата.

Тя казва, че е „неизбежно“ различните видове тяло да бъдат приети.

В отраслите като модата и музиката, където тя се опитва да се впише, идеалите за красота и съвършенство все още ограничени.

„Трябва да има по-голямо разнообразие, но не заради индустрията, а заради приемането. Хората трябва да спрат да се чувстват изплашени, обидени, превъзхождани или по-низши, когато стоят до човек с различно тяло от своето“.

Повече за Виктория Модеста можете да видите на официалния й уебсайт: http://www.viktoriamodesta.com/#home-section или в YouTube.

- реклама -