имена популярни Виктория Георги именици

Виктория и Георги са най-предпочитаните имена за новородени през 2018 година

Виктория и Георги са най-предпочитаните имена за новородени през 2018 година.

Това съобщава НСИ в станалата традиционна статистика за най-популярните български имена.

Мария и Никол са другите популярни имена в тройката при момичетата, а за момчетата българите са предпочели също Александър и Мартин.

От началото на 21-ви век наред с традиционните за България все по-често се избират имена, които са популярни в целия свят.

От 2007 г. до 2015 г. Георги е на първо място в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България. През 2016 г. отстъпва пред Александър, което е най-често срещаното име и през 2017 г., но през 2018 г. Георги отново застава начело. От 2007 г. досега Виктория води първенството сред женските имена, като челната тройка се запазва вече четвърта година.

Едни от най-често срещаните 10 имена на момичета през 2008 г. – Теодора и Гергана, през 2018 г. са изместени от София и Дария, които са били съответно на 20-о и 48-мо място преди 10 години.

Най-популярното фамилно име е Иванов/Иванова. След тях се нареждат Георгиев/Георгиева и Димитров/Димитрова.

През януари има най-много именици – 779 225 българи празнуват на Васильовден, Йордановден (Богоявление), Ивановден, Антоновден и Атанасовден. Най-голям е броят на празнуващите имен ден на Цветница – 370 962 жени и мъже.

Декември е най-наситеният откъм имени дни месец през годината – всеки втори ден някой има повод да почерпи, за да се слави името му.

- реклама -