Виктор Орбан, Фидес, ЕНП

Виктор Орбан: Санкциите срещу Русия не работят

Европейският съюз има нужда от нова стратегия за войната в Украйна, смята унгарският премиер Виктор Орбан и допълни, че санкциите срещу Москва не работят, предаде Ройтерс.

,,Необходима е нова стратегия, която да е фокусирана върху воденето на мирни преговори и изработването на добро предложение за мир, а не върху спечелването на войната“, заяви Орбан в реч в Румъния.

Преизбраният през април за четвърти пореден мандат политик подчерта, че Унгария трябва да стои настрана от войната в съседна Украйна.

Орбан и преди е казвал, че Унгария не желае да подкрепя европейските ембаргови мерки или ограничаването на вноса на руски газ, защото това ще навреди на унгарската икономика, отбелязва БТА.

В днешната си реч той заяви, че западната стратегия е изградена върху четири стълба: първият е, че Украйна може да спечели войната срещу Русия с натовски оръжия;

вторият е, че санкциите ще отслабят Русия и ще дестабилизират нейното ръководство; а другите са, че санкциите ще навредят повече на Русия, отколкото на Европа и че светът ще се обедини в подкрепата си за Европа.

Орбан обясни, че тази стратегия се е провалила и европейски правителства рухват „като в игра на домино“, цените на енергията са се повишили и сега има нужда от нова стратегия.

Качили сме се в кола, и четирите гуми на която са спукани: абсолютно ясно е, че войната не може да бъде спечелена по този начин, заяви той пред свои привърженици.

Унгарският премиер каза също, че Украйна никога няма да спечели по този начин войната, „просто защото руската армия има асиметрично надмощие“.

 

- реклама -