Вигенин контра на БСП за македонското евровето, хвърля оставка като зам.-шеф на партията

Разнобой по македонския въпрос е причината Кристиян Вигенин да подаде  оставка като заместник- председател на БСП, който отговаря за външната политика на партията, научи „Марица“.

Той е бил подложен на остри критики по време на заседанието на Националния съвет на левицата в неделя защо групата на червените депутати е гласувала въздържал се, а не против вдигане на ветото на Македония при обсъждането на френското предложение в Народното събрание.

По този повод се наложи Изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП да излязат със специална декларация, в която отхвърлиха обвиненията, че са предали националния интерес. „Македония беше червена линия за нас и ние не я прекрачихме.

Позицията ни е последователна и принципна“, написаха от „Позитано“.

Вигенин обаче явно е на съвсем друго мнение, за което признал и на червения форум в неделя. Той обяснил, че при друга ситуация и не предстоят избори, направо щял да препоръча да се гласува за премахване на ветото и така партията да си остави вратичка. Водачът на пловдивската листа на БСП за последните избори, който сега е и зам.-председател на парламента, изразил съжаление, че разминаванията му са вече прекалено сериозни с партийното ръководство и поискал някой друг да поеме поста международен секретар.

Аз смятам, че не сме направили грешка. Смятам, че щеше да бъде изключително вредно да се окажем в един клуб с „Възраждане“ и с ИТН. Щяхме да си затворим доста възможности с гласуване „против“. Това, което се развива тука за един-два дена ще мине и ще замине.

Ще остане усещането как БСП е подходила към този въпрос. Нашият дългосрочен интерес изисква ние да се отласнем от „Възраждане“.

В същото време мисля, че достатъчно компетентно и професорът, смятам и аз, обяснихме нашата позиция днес. Аз разбирам, разбирам много добре, че има определени настроения, но не се подвеждайте по това какво ви пишат троловете; не се подвеждайте по опитите на Слави да се измъкне от кашата, в която той сам се вкара. Вместо да се чудим как да отговаряме на Слави, пак да кажа, и професорът, и аз го казах днеска – неговата собствена министърка официално Министерският съвет предлага правителството да одобри френското предложение, в същото време Тошко обяснява какво предателство е френското предложение.

Значи, ние ако ще се водим по акъла на тези хора, съжалявам, обаче не съм съгласен. В края на краищата има неща, които просто трябва да се направят.

Честно казано, това предложение, ако трябваше да сме в друга ситуация и да не предстоят избори, щях да препоръчам да гласуваме „за“. Това е истината. Но поради тия обстоятелства гласуваме „въздържал се“.

Аз лично, коментирали сме го, че смятам че трябва да има друг човек, който да се занимава с международната дейност на партията.

Мисля, че вече разминаванията ми стават прекалено сериозни по ред въпрос по външната политика на БСП и позициите във външната политика.

Моля, да ме освободите от отговорността да отговарям за външната политика на БСП. В групата също нямам тези отговорности, аз не съм член на ръководството, по съвместителство се налага да правя тези неща. Но, мисля че има по-компетентни хора, които в по-голяма степен могат да отговорят на очакванията на членовете на Бюрото на ръководството и съответно на парламентарната група. Моите разбирания са такива.

Има някаква граница, отвъд която, съжалявам, но няма как да прекрачвам, въпроси на вътрешно усещане, на натрупвания, ако щете. Аз съм се изградил в един друг период, когато партията имаше други позиции, България беше в други позиции, Европейският съюз беше различен. Давам си сметка, че това е багаж, който нося и кой очевидно вреди на партията в сегашния момента. Затова пак казвам, моля да ме освободите от тая отговорност.

 

 

- реклама -