Вигенин: БСП няма да разглежда третия мандат като свой, а на партиите на промяната

Президентът да прецени как да подходи, но не виждам защо е нужно тикането на мандата към ИБГНИ, като се виждат и отношенията им с ИТН, коментира зам.-шефът на НС

Най-късно следващата сряда ще бъдат сформирани всички комисии на 46-ото народно събрание

Ако президентът прецени да връчи третият мандат на трета сила, която сме ние, ние бихме възприели този мандат не като даден на БСП, а като мандат, даден на партиите на промяната, които да направят още едно усилие да решат този ребус за сформиране на правителство. Това заяви зам.-председателят на парламента и зам.-шеф на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той сподели, че му е трудно да направи прогноза дали ще бъде реализиран третия мандат, но трябвало да се направи опит да тръгнат нещата и за известно време да има редовен кабинет. Стъпването на част от служебните министри за състав на редовния кабинет би било добър ход. Ключово важно за хората е да има действащ парламент, обясни Вигенин.

Нека президентът да прецени как да подходи, предполагам, че ще проведе разговори с лидерите. Но не виждам защо е нужно тикането на мандата към най-малката формация. Видя се, че ние подхождаме изключително отговорно, умерено, мъдро, а като имаме предвид как се развиват отношенията между най-малката формация и ИТН, струва ми се, че естественият избор би бил БСП, доколкото ние имаме нормална комуникация с трите партии, коментира той. И допълни, че всичко обаче зависи от това какви са дългосрочните цел на трите формации – ако те искат нови избори, няма да успеем. но ако все пак има надежда и желание да стигнем до нещо работещо, можем да го направим, убеден е Вигенин.

БСП не е прекъсвала разговорите с ИТН и, като гледам отношенията с другите две формации, нашата комуникация беше изключително цивилизована и експертна, разказа Вигенин и допълни, че срещу тях няма натрупано напрежение и да хвърчат обвинения в пленарната зала. Не знам дали ще можем да стопим леда, първо да видим дали ще ни се наложи и на кого президентът ще връчи третия мандат, допълни той.

Най-късно следващата сряда ще бъдат сформирани всички комисии на 46-ото народно събрание, не само тази по бюджет и финанси, която е необходима за актуализацията на бюджета.

Още от сряда водим консултации, имаме неофициално съгласие в Председателския съвет, за създаването на всички комисии в парламента, разказа Вигенин. Днес имало последни консултации за председателските места. Ако успеем до утре сутрин да финализираме тези разговори – може още утре да имаме комисии. Ако не – следващата сряда, обясни той.

Председателят на парламента е такъв, а не просто представител на парламентарната група и трябваше да продължи да води заседанието, коментира Вигенин напускането на Ива Митева от пленарната зала по време на точката за казуса с оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер.

Шарен, непредвидим понякога, емоционален – това е парламентът. Но разпределените реплики, обидите, изтичането на неприятна информация от Председателския съвет – сигурно една част от привържениците на атрактивно работещите партии харесват това, но нека не забравяме, че НС е избрано от по-малко от половината българи и сигурно те с притеснение гледат какво се случва. Ние сме там не заради нашите агитки, а заради всички хора, каза още зам.-шефът на БСП.

БСП показва мъдрост и се обръща към реалните проблеми и мисля, че това мълчаливо мнозинство ще оцени това, допълни той.

Той разказа, че Митева смачкала проекторешението, защото някои групи отказали да го подпишат – ИТН, ДПС и ГЕРБ.

Не може сериозни политически формации да се отнасят по този начин и с блокажи ГЕРБ да откажат да участват. Не сме там да си показваме колко сме важни и обидени, а да решаваме проблемите на хората. Надявам се след този ден да оставим емоциите на заден план.

- реклама -