Филхармония

Виенската зеленчукова Филхармония завладя световната сцена

Представете си, че сте във Виена и пазарувате в супермаркет. До тук нищо необичайно. До вас няколко мъже и жени почукват по тикви и краставици, слушат как подрънкват бобените зърна когато ги раздрусат в шепите си, разглеждат колко са дебели ципите на праза. Леко странно, но все още в стандартите на обичайното. Но, изведнъж се оказва, че тези хора не са на пазар за да си купят зеленчуци за супа, а избират новите си музикални инструменти…

След това те отиват на репетиция, където започват старателно да дялкат моркови на флейта, да белят праз за струни на цигулка и да дълбаят тиква за перкусии.

След час слагат черните фракове и на пръв поглед започват да приличат на напълно стандартен филхармоничен състав. С малката разлика, че музиката, която ще изсвирят – Стравински, Бетовен и Моцарт ще дойде не от музикални инструменти, а от съвсем обикновени зеленчуци.

Наричат се Виенската зеленчукова филхармония

„Всичко започна на шега. Аз и още четирима мои колеги се бяхме записали за участие в концерт на нашия университет във Виена. Тогава правихме супа и се чудехме с кои инструменти е най-трудно да се свири. И така от една идея на друга, стигнахме до днес„, разказва Матиас Мейнхартер, един от създателите на зеленчуковата група.

През последните 21 години те са изнесли над 300 концерта по целия свят, свирейки всичко от класическа музика до техно. Освен това композират и собствена музика. Необикновената филхармония има зад гърба си и четири издадени албума. И всичко това на репички, тиквички, зеле. Имате ли представа например, че сухите обелки от лук наподобяват звук от падащи капки дъжд?

За разлика от традиционните музикални инструменти, тези от зеленчуци могат да се използват само еднократно, поради което преди всеки концерт те трябва да си правят нови. Всяка сутрин преди концерт те отиват на пазар с дълъг списък и внимателно подбират най-подходящите зеленчуци. След което започват да изработват инструментите, което си е голямо предизвикателство, защото всеки път те звучат по различен начин. Морковите, краставиците и кратунестите тикви стават флейти, пиперките на тромбони, главите целина пък се превръщат в бонгове. Всеки музикант прави между 8 и 25 инструмента за всяко шоу.

Всичко, което не могат да превърнат в музика отива в голяма тенджера за супа, с която филхармонията черпи публиката си след концерт.

Някои хора все още не приемат на сериозно проекта им, но за членовете на формацията това е начин на препитание и кариера. Те отбелязват, че през последните години са измислили 150 нови музикални инструмента.

- реклама -