5G, мрежа, Виена, мобилни оператори, станции

Виена субсидира мобилните оператори, за да увеличи 5G покритието на града

Общинските власти на Виена планират да предложат субсидии на мобилните оператори, за да увеличи 5G покритието в целия град.

Това съобщи Der Standard.

От юли общината на австрийската столица ще субсидира всяка нова станция, разположена от местните мобилни оператори A1, Hutchinson Drei и T-Mobile Austria с общо 27 000 евро, което представлява 5 500 евро годишно за пет години след въвеждането в експлоатация. Сумата е около половината от общите разходи за монтаж.

Питър Ханке, който отговаря за финансите, икономиката, цифровизацията и международните въпроси на Виена, заяви, че тези 5G субсидии ще представляват обща инвестиция от 20 милиона евро.

Новите обекти трябва да заработят между 1 юли 2020 г. и 30 юни 2022 г., сочи докладът.

Виена ще субсидира 240 5G базови станции на мобилен оператор, ако тези 5G обекти са изградени на общински терени, като например сгради.

Управляващият директор на А1 Маркъс Граузам заяви, че компанията му вече притежава и управлява 60 5G станции във Виена. Той твърди, че инвестиционните стимули са окуражаващи с оглед на по-нататъшното разширяване на мрежата.

Дъщерното дружество А1 на Telekom Austria пусна на пазара своите 5G услуги през януари тази година. Операторът обяви, че неговата 5G мрежа ще обхване 350 точки в 129 общини в Австрия.

T-Mobile Austria, собственост на германския Deutsche Telekom, плати 57 милиона евро за честота и стартира 5G услугите си през март 2019 г., активирайки първите 25 5G базови станции, предимно в селските райони.

Rival Drei приключи миналата година с около 100 5G базови станции в цялата страна.

- реклама -