Видеоконферентна среща на лидерите на Г-20 за коронавируса

Лидерите на най-индустриализираните страни на планетата се събират в четвъртък, за да се опитат да дадат координиран отговор на пандемията от коронавирус, която „заплашва цялото човечество“, според ООН, въпреки безпрецедентните мерки за ограничаване, засегнали повече от три милиарда души, пише „Льо Поан“.

Г-20 ще проведе среща на върха чрез видеоконференция, председателствана от Саудитска Арабия, според ротационния принцип на институцията. В Брюксел Европейският парламент организира специална сесия, посветена на спешните мерки за справяне с коронавируса.

Около 20 600 пациенти с Ковид-19 починаха от вируса, който се появи в Китай през декември. Броят на заразените наближава половин милион души и коронавируса „заплашва цялото човечество“, според ООН.

Европа плаща най-тежката цена с две трети от жертвите. Статистиката сочи, че сряда е бил особено тежък ден в Испания (3 344 смъртни случая), което надвишава Китай по брой смъртни случаи (3281), но също така във Франция и Италия, най-жестоко засегнатата страна с повече от 7 500 починали.

Във Вертова, малко селце в Северна Италия, вирусът е погубил повече хора, отколкото Втората световна война. „Никой не заслужава такава ужасна смърт. Абсурдно е да се види, че през 2020 г. може да има подобна пандемия, по-лоша от война“, каза кметът Орландо Гуалди.

„За съжаление в селото няма нито маски, нито дезинфектанти. Трябваше да си направя сам маска, с парче плат и шевна машина“, каза 63-годишната жителка на селото Августа Магни.

Последицата от безпрецедентните мерки за ограничаване: светът е в застой, а икономиката се свива.

За да размисли върху парада, Г-20, който представлява близо две трети от световното население и три четвърти от световния БВП, ще подготви „глобален и координиран отговор на пандемията от Ковид-19 и на нейните последици в хуманен и икономически план“ според Саудитска Арабия. Г-20 включва по-специално САЩ, Китай, Япония, Германия, Италия и Франция.

Към тази среща ще се присъединят и други страни, засегнати от коронавируса като Испания, Йордания, Сингапур или Швейцария, както и лидерите на големи международни организации.

Тази среща идва ден след очакваното одобрение на 2 трилиона долара в Съединените щати и приемането на план за подкрепа от 1100 милиарда евро в Германия.

Заразата нараства най-бързо в Съединените щати, като близо 68 572 са потвърдени случаи на Ковид-19 и повече от 1000 смъртни случая, според данните на университета „Джонс Хопкинс“.

А Африка, неподготвена да посрещне мащабна здравна криза, предизвиква голяма тревога с появата на първите случаи в Мали или Либия, държави във война.

Начело на най-голямата икономическа сила в света президентът Доналд Тръмп не крие нетърпението си да се върне към нормалния ритъм на живот, надявайки се до Великден избегне дълга рецесия.

Този сценарий се оформя в Китай, където драстичните ограничения, наложени от месеци в централната провинция Хубей, люлката на пандемията, бяха премахнати, освен в регионалната столица Ухан, причинявайки задръствания по пътищата, влакове и автобуси.

Азиатският гигант успя да преодолее болестта, а заразата, от своя страна, изглежда забавя темпове в Италия, със спад на нови случаи на заразени с коронавирус.

Франция, която регистрира повече от 1 300 починали, се готви за „дълги усилия“. Тя изтегли войските си от Ирак и постави военните си в готовност за войната в отговор на тази извънредна ситуация в здравеопазването.

Втората най-населена държава в света, Индия (официално 519 случая, включително 10 фатални), постави по домовете им на свой ред в сряда своите 1,3 милиарда жители.

По празните улици на Ню Делхи, чуруликането на птици замести обичайната какафония от клаксони и викове. В Бомбай Рафик Ансари, търговец на зеленчуци, се тревожи за бъдещ „недостиг“, защото „все по-трудно е да се снабдява с продукти“.

Русия следващата седмица ще опустее, президентът Владимир Путин, без да нарежда, призова съгражданите си да „останат у дома“.

- реклама -