сн. БГНЕС

Видео показва: Атентаторът във Виена е действал сам

Видео доказателства потвърждават теорията, че нападението във Виена е извършено от един човек. Това съобщи австрийският вътрешен министър Карл Нехамер.

Той призна, че е имало пропуски в комуникацията със словашкото разузнаване преди нападението. По думите му словашкото разузнаване е уведомило Австрия през юли за опита на нападателя да купи боеприпаси, но информацията за симпатизиране на групировката „Ислямска държава“ се е загубила при проблеми с комуникацията.

Министърът обвини предшественика си от крайната десница, че е навредил със своите действия сериозно на разузнавателните служби на страната.

„Предшественикът ми Хербет Кинкъл предизвика трайни щети, да не кажа, че унищожи Бюрото за защита на Конституцията и борбата с тероризма“, подчерта вътрешният министър. „Той е отговорен за това, че бюрото бе разтърсено из основи и предизвика опасна ситуация за Австрия“, допълни министърът.

Предстои да бъде създадена разследваща комисия, която да проучи въпроса, както и факта, че извършителят на нападението е бил освободен по-рано от затвора, след като е бил признат за виновен за опит да се присъедини към „Ислямска държава“ в Сирия.

При терористичното нападение в понеделник бяха убити двама граждани на Австрия, един на Германия и един на Северна Македония.

От 23-мата ранени повечето са австрийци, но има и граждани на Германия, Словакия, Босна и Херцеговина, Люксембург и Афганистан. Трима от тях все още са в интензивно отделение, но в стабилно състояние.

Швейцарските власти заявиха днес, че двамата мъже, арестувани вчера близо до Цюрих, са били „очевидно приятели“ на нападателя и са се срещали „лично“ с него. Полицията разследва какви точно са били отношенията им с атентатора. Срещу двамата има започнати в Швейцария наказателни дела, свързани с тероризъм през 2018 и 2019 г., съобщи Ройтерс.

- реклама -