Иран
сн. БГНЕС

Виден ирански ядрен физик е убит при покушение, Техеран вини Израел – СНИМКИ

Иранското министерство на отбраната съобщи, че ядреният учен Мохсен Фахризаде, ръководил изследователски център към ведомството, е бил убит в атентат.

„Днес терористи нападнаха ръководителя на центъра за изследване и иновации към министерството на отбраната Мохсен Фахризаде“, се казва в съобщението. Посочва се, че „медицински екип не е успял да го спаси“.

Нападението е станало в град Абсард в източния окръг Дамаванд в провинция Техеран.

Техеран подозира израелско участие в убийството на учения.

сн. БГНЕС

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че има „сериозни индикации за изразена израелска роля“ в убийството на ядрения физик днес.

„Терористи убиха днес изтъкнат ирански учен. Това малодушие – със сериозни индикации за израелска роля – показва отчаяно подстрекателство към военни действия от страна на извършителите“, написа Зариф в Туитър.

Той също така призова международната общност да „прекрати срамните си двойни стандарти и да осъди този акт на държавен терор“.

сн. БГНЕС

Според очевидци при нападението са чути звук от експлозия, а после – автоматична стрелба. Атакувана била кола, в която се е намирал Фахризаде. Ранени, включително телохранители на учения, били откарани в болница. Районът около Абсард е пълен с ваканционни вили на иранския елит. Пътищата в петък, който е почивен ден в Иран, бяха по-празни от обичайно заради карантината във връзка с коронавируса, предоставяйки на нападателите възможност да извършат удара с по-малко хора наоколо.

Кой е убития учен?

Фахризаде е ръководел т. нар. програма „Амад“ („Надежда“), която според Израел и Запада е била военна операция, насочена към проучване на приложимостта на създаването на ядрено оръжие в Иран. Техеран отдавна твърди, че ядрената му програма е за мирни цели.
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) казва, че програмата „Амад“ е приключила в началото на 21-и век.

- реклама -