АЕЦ Козлодуй Шести блок

VI блок на АЕЦ Козлодуй ще заработи с ново гориво

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще заработи днес с ново, подобрено руско гориво. Това съобщи пред БНР заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров.

„Минал е пътят на лицензиране, цяла година са преглеждани документите, свързани с използване на това гориво. В момента активната зона на Шести блок е заредена със смесено гориво – ново и старо. Една четвърт от зоната е заредена с новото гориво, а останалите са от старото гориво“.

Преминаването към подобреното гориво ще завърши след четири години. Съвсем скоро Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще може да произвежда с около 40 мегавата на час повече ток.

„Бяха извършени всички технически дейности, които ще осигурят работата на блока на 104%. Нещо повече – ние вече сме подновили лиценза за експлоатация на Шести блок“.

Междувременно от атомната централа съобщиха, че плановият годишен ремонт на шести енергиен блок е приключил. След проверка и издадено одобрение от страна на Агенцията за ядрено регулиране, 1 000-мегаватовата мощност е включена в паралел с електроенергийната система на страната в 10:06 часа.

В рамките на плановия престой, започнал на 1 октомври 2016 г., са извършени ремонтни дейности и профилактика на системите и оборудването и реакторът е презареден със свежо ядрено гориво.

Пети блок – другият 1 000-мегаватов блок на атомната централа, работи със 100% натоварване на мощността.

- реклама -