Вежди Рашидов Рашидов, Борисов, Ердоган, бежанци Вежди Рашидов, писмо, президент, Радев

Вежди Рашидов: На срещата с Ердоган Борисов си изигра картите правилно

Българо-турската граница лесно може да бъде застрашена, защото нещата се развиват динамично.

Това отбеляза пред БТВ Вежди Рашидов, който присъства на срещата на българския премиер Борисов с президента на Турция Ердоган по повод кризата с мигрантите.

„Борисов направи демонстрация каква дипломация трябва да се води с хората, които са му близко – до границата. Отношението към България е добро“, каза още Вежди Рашидов.

По думите му обяснението на Ердоган за проблема с мигрантите е много просто.

„Той управлява една много голяма държава, има реална война на границата, често стават атентати, 3 млн. бежанци стоят на негова територия – има големи разходи за тях, 42 млрд. разходи за турското общество. Трябва да приемем и сложността на турската държава. 9 години ги отглеждаме тези хора, казва Ердоган“, обясни Рашидов.

Никога последните 50 отношенията на Балканите не са били както сега, има баланс и в отношенията с големия комшия, посочи още Рашидов. Според него проблемът е, че Турция реално не е получила пари от Европа, за да се грижи за тези хора.

„Бойко Борисов си изигра картите правилно, той желае да продължи диалога между Турция и ЕС. Трябва да се уточнят правилата“, уточни още Вежди Рашидов.

- реклама -