Снимка: БГНЕС

Вежди Рашидов: И аз съм Homo sapiens

Министърът на културата Вежди Рашидов влезе в оправдателен режим. И днес призивите за оставката му не стихват.

„Аз бях нападнат, омърсен и на мен ми е обидно по някакъв начин. Защо смятате, че като съм министър съм лишен от човешки качества? Защо смятате, че аз не съм от кръв и плът като вас? Кое ме прави по-различен като човек и Homo sapiens от всички вас?“

Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов по повод скандала с журналист от БНТ и уволнението на художник от Националната галерия.

Рашидов: “Добре, извиних се вчера, ако това много е обидило“

Той изрази съжаление, че дебатът по такава важна тема, каквато е темата за Закона за културното наследство се е превърнал в изясняване на лични отношения.

След скандала на извънреден брифинг министър Рашидов заяви, че уважава българските журналисти.

„В случая с предаването на БНТ реагирах емоционално, защото харесвам Георги Ангелов и не можах да преживея, че в неговото предаване се изля толкова помия срещу мен“.

Рашидов посочи, че един човек е изговорил много лъжи за него, а той държал много на чистото си име и иска да се спазва “морална хигиена”. Министърът заяви, че ако е обидил някого, е готов да се извини. “Дълбока лъжа е, че мога да налагам цензура”, подчерта той и се аргументира, че е давал през последните 30 години поредица от интервюта, които са събрани в книга.

Писмо до Бойко Борисов

В същото време стотици български граждани подписаха открито писмо до премиера Бойко Борисов, с което настояват за отстраняване на министъра на културата Вежди Рашидов от поста му. Инициативата се разпространява в социалните мрежи. Сред подписалите са заплашеният от Рашидов журналист от БНТ Георги Ангелов, уволнените след критика към министъра Мария Василева и Владо Руменов, бившият правосъден министър Христо Иванов, професорите Нели Огнянова, Велислав Минеков, Евгений Дайнов и Ивайло Дичев, известни журналисти, издатели, музиканти и хора с различни професии. Ето текста на писмото:

ОТКРИТО ПИСМО ДО ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ

ЗА ОСТАВКА НА ВЕЖДИ РАШИДОВ, МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

Г-н Министър-председател на Република България,

Свободата на словото не е просто абстракция, а фундаментално човешко право. През последните дни сме свидетели на откровен натиск от страна на министъра на културата Вежди Рашидов върху уважаван журналист от Българската национална телевизия, както и на уволнени по съмнителен начин негови критици от Националната художествена галерия след участие в критично за действията на министерството предаване.

Смятаме, че подобни действия са много меко казано недопустими в европейска и демократична страна и не можем да стоим безучастни. Държавата, в която искаме да живеем, не е хранилка за лоялни хора, а система от правила, които трябва да се спазват. Независимостта на обществените медии и правото на изразяване на мнение от всеки, включително и на хората на бюджетна издръжка, са точно такива правила. Без тяхното спазване България ще продължава да потъва в класациите за свобода на словото към нова, още по-незавидна позиция.

Г-н Борисов,

Ако смятате това, което се случва през последните дни, за нормално, то някой от нас е сбъркал държавата, в която иска да живее.

Не е време за извинение и замазване, а за ясна позиция.

Ние не се молим, а настояваме за отстраняване на министъра на културата Вежди Рашидов, просто защото така е редно.

- реклама -