Вежди Рашидов
сн. БГНЕС

Вежди Рашидов: Директорът на БНР не трябваше да хвърля толкова емоционално оставката си

Не е нужно Андон Балтаков да тръгва толкова емоционално и да хвърля оставка като генерален директор на Националното радио. Това каза за предаването „12+3“ на БНР председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов по повод искането на Андон Балтаков за предсрочно прекратяване на договора му за управление на общественото радио.

„Един закон рано или късно, след като мине през Министерски съвет, ще дойде в Комисията по култура и медиите. И знаете добре, че аз няма да пусна този закон в зала, докато ние всички не седнем на маса да обсъдим кое е правилното и как точно трябва да бъде изготвен сериозен закон за развитието и бъдещето на обществените ни медии, защото да правим закон в тъмно и против медиите, това не е закон. Един закон трябва да обслужва основно хората, които работят в тези звена“, обясни той.

Вежди Рашидов подчерта, че гарантира за Закона за радиото и телевизията да бъде проведено широко обществено обсъждане.

По думите му финансирането на обществените медии отдавна е трябвало да бъде поставено на обществено обсъждане.

„Транспонирането на европейската Директива за аудио-визуални медийни услуги, законопроектът, е одобрен от Министерски съвет и ние чакаме да влезе в Народното събрание. Може би досега трябваше да се направи по-широко обществено обсъждане, каквито аз обичам да правя. Помните добре какво широко обществен обсъждане направихме за регистрацията на собствеността на медиите. Знаете добре какво обсъждане имахме, когато радиохорът стачкуваше пред Министерски съвет и как нещата си дойдоха на мястото, след като всички седнахме на една маса и решихме съдбата на творческите звена към БНР. В това отношение винаги съм подкрепял и това, което казва г-н Балтаков, е правилно, че когато един човек трябва да управлява една институция, той трябва да има възможността и правата да съставя екип, чрез който той да носи отговорност“, допълни той.

- реклама -