Александър Везенков, Олимпиакос
Снимка: euroleaguebasketball.net

Александър Везенков е спортист №1 на България

Александър Везенков е е спортист №1 на Българияю за 2022 г. Баскетболистът спечели убедително гласуването сред журналистите, събирайки 986 точки. След него се наредиха борецът Кирил Милов (622) и скиорът Алберт Попов (558).

В анкетата са участвали 102 действащи спортни журналисти от 40 печатни и електронни медии.

Везенков влиза в 65-годишната история на „Спортист на годината“ като четвъртият представител на отборните спорове, спечелил отличието. Първа е баскетболистката Ваня Войнова през 1958 г., когато наградата се връчва за пръв път. След това на върха са били футболистите Георги Аспарухов (1965 г.) и Христо Стоичков (1994 г.).

Александър Везенков направи впечатляваща година с „Олимпиакос“. Той стана шампион в Гърция и игра във финалната четворка в Евролигата..

За най-добър спортист с увреждания също е избран баскетболист – Георги Иванов. Той е състезател в националния отбор по баскетбол в колички.

Отбор на годината е ансамбълът по художествена гимнастика с 630 точки. След това са подредени мъжкият национален отбор по баскетбол (160) и отборът по плуване (120 точки).

Весела Димитрова отново е отличена с наградата за треньор на годината. Тя води ансамбъла по художествена гимнастика. Димитрова получи приза за четвърти път след 2017, 2019 и 2021 г. Рекордьор е Иван Абаджиев, който шест пъти спечели благодарение на успехите в щангите.

- реклама -