Вестагер Apple Engie данъчни схеми

Вестагер: ЕК не прилага двойни стандарти срещу Apple

ЕК не преследва избирателно Apple

Заповедта на ЕС към Apple за заплащане на 13 млрд. евро данъци не е израз на двойни стандарти по отношение на американски компании. Това заяви еврокомисарят по конкурентноспособността Маргрете Вестагер.

Говорейки часове, след като Европейският съюз започна детайллно разследване на предполагаеми данъчни сделки между френската газова група Engie и Люксембург, Вестагер каза, че новият случай е доказателство, че ЕС тръгва по дирите на всички лица, укриващи данъци. “Ако погледнете действията ни, няма да успеете да видите двойнствено отношение към САЩ, каза Вестагер във Вашингтон.

Миналия месец еврокомисарят нареди Apple да възстанови на Ирландия 13 млрд. евро неплатени данъци.

Когато през август беше огласено решението, американският министър на финансите Джейкъб Лю го критикува като несправедливо отношение към американски компании.

Вестагер, говорейки часове преди да се срещне с Лю, каза, че решението за Apple не е изключение и припомни, че от 2000 г. Еврокомисията е взела 150 такива решения по отношение на различни компании. Освен това еврокомисарят припомни, че случаят с Apple не е ответно действие на многомилиардните глоби, налагани от Вашингтон на европейски банки за нарушаване на американските санкции срещу други държави.

Данъчни облекчения и в Люксембург?

Вчера ЕС започна разследване на данъчните облекчения в Люксембург, с които се е ползвал френският енергиен гигант GDF Suez, преименуван по-късно на Engie.

За четвърти път малката европейска държава е разследвана от Брюксел за евентуално подпомагане на големи международни компании да избягват данъци, отбелязва ДПА.

Внимателно преглеждаме данъчните споразумения между Люксембург и GDF Suez. Изглежда те противоречат на държавните данъчни разпоредби и позволяват на GDF Suez да плаща по-малко данъци от други компании„, обяви  Маргрете Вестагер.

Предварителни данъчни споразумения се правят от много страни, за да се разясни на компаниите как ще бъдат изчислени данъците им.

В случая с GDF Suez комисията е установила, че финансовите трансакции между нейните люксембургски подразделения са били отчитани и като дълг, и като капитал, което е позволило да не се облага „значителна част от печалбата“.

Ако се установи, че схемата нарушава разпоредбите на ЕС за конкуренцията, комисията може да нареди на Люксембург да си възстанови сумата от данъчните облекчения от френската компания.

Миналата година ЕК разпореди на Люксембург да си върне данъчни преференции за милиони евро от италианския автомобилостроител „Фиат“. Освен това разследва данъчните споразумения на Люксембург с „Амазон“ и „Макдоналдс“, припомня ДПА.

- реклама -