Сиела Норма, Веселин Тодоров, ЦИК, договор
Снимка: БГНЕС

Веселин Тодоров: Фалшива новина е, че са намерени още 199 машини

Общо има 427 машини се държат на склад от „Сиела Норма“ и всичките били предвидени за части

„Откровено фалшива новина. Това само подсказва, че хората нямат проблеми. Преходът отдавна приключи, разбогатяхме се, нямаме проблеми с демография, здравеопазване и т.н. след като нещо толкова рутинно и невинно привлича общественото внимание. Това са същите машини, за които се говори от 15-ина дена. Става въпрос за едни 150 машини, пристигнали на аерогарата и едни 36 също пристигнали на аерогара София, само че преди да започне шумотевицата и едни останали 13 машини от пролетта. Общо 199.“

Това обясни шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров пред Би Ти Ви, след като вчера се появиха нови 199 машини, в склад на фирмата доставчик на устройствта. Те са на територията на висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в столицата. Снощи в ЦИК получиха ново писмо от фирмата за тях.

По думите на Тодоров това не са нови машини, а вече коментираните от последните дни. „Ние сме ги декларирали за всеки случай на ЦИК, но те са известни на комисията много отдавна. Общо има 427 машини, заедно с онези 228 в двора на склада на ЦИК. Така че няма нито една нова машина“, обясни той, като посочи, че всички са за сервизни части.

Тази година от фирмата внесли 13 хил. машини, което е над 10 пъти повече от най-продаваната марка автомобили в България, добави той и даде лична гаранция, че машините няма да се ползват заедно с останалите, сертифицирани и предназначени за гласуването на 14 ноември.

„Първо аз съм гарант, „Сиела Норма“ е гарант, трето технологията на „Смарт матик е гарант“, четвърто ЦИК може да бъде гарант, пето „Информационно обслужване е гарант“. Така че човек трябва да има някакви ментални проблеми, за да си помисли, че нещо може да се направи с тези машини“, заяви Тодоров. Той се надява да бъде позволени да се ползват тези машини, за да се ремонтират останалите при необходимост.

Тези машини са предвидени от десетилетия в програмата на производителя и са собственост на производителя, а не на „Сиела Норма“, обясни Тодоров. По думите му от ЦИК са решили, че не всичко по машините може да се ремонтира. Всеки ден между фирмата и комисията се разменяли по 10 писма, каза още той.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни пред Би Ти Ви, че в писмото до комисията се споменава, че машините са за ремонтни части като картови четци, щипки, панели. „Комисията беше изненадана от съобщението за тези 199 машини, тъй като в доста обширната комуникация между фирмата и ЦИК не са достатъчно артикулирани. Тази ситуация на неяснота и обществено напрежение, ЦИК взе решение да информира ДАНС и МВР“, каза Томов.

 

- реклама -