Веселин Плачков за участието си в „Пеещи артисти“: Без зло няма да оценим доброто и обратно

Песента “ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО”, в изпълнение на Магдалена ДЖАНАВАРОВА и Веселин ПЛАЧКОВ, е шестата песен от проекта “Пеещи артисти”.

“ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО“ е историята за една двойка, която работи в прочут ресторант и която търси пътища към себе си. Това е и първата песен от проекта с подчертано “твърд” характер в “Рок музиката”.

За предизвикателството да бъде пеещ артист пред FN споделя Веселин Плачков.

– Защо решихте да се включите в проекта на Игор Марковски и да изпеете „Всяко зло за добро“?

– Реших да се включа в този мащабен проект, защото последните години Игор Марковски инициира идеята да пропагандира и налага все по-хубава и качествена българска музика, залагайки на хубави текстове и музициране. Харесват ми посланията в текстовете. Заложи на едно качеството, на което отдавна много малко артисти вече залагат, а аз имам изградени някакви естетични норми и се стремя към тях.

– Трудна ли се оказа ролята на пеещ артист?

– Много е трудно. Аз много се осланям на тези думи, че пеенето трябва да се остави на певците. Много е трудно, още повече не смятам, че съм актьор и човек, който трябва да пее много. За експеримента – ок, но предпочитам да слушам певците как пеят. Много ми харесва как пеят някои от нашите певци. Но, наистина е трудно нещо и непривично за мен.

– Човекът до Вас, Мариана Попова помогна ли Ви да стане задачата по-лесна? 

– Тя беше с мен в студиото докато записвахме с Игор Марковски, Светльо Лобошки и ми даде насоки. Но колкото и насоки да ми дава, и сила и подкрепа, както и всички други хора около мен, аз толкова мога в рамките на тази песен да дам от себе си. Помагаха ми, Мариана най-много.

– Каква беше нейната оценка накрая?

– Ще ви кажа абсолютно откровено какво каза „Маги пее страхотно в тази песен“. Това бяха думите й. Добре че е Маги Джанаварова да спаси положението. Аз се определям като Кумчо Вълчо в детските песнички.

– Как може да разглеждаме заглавието на песента „Всяко Зло за Добро“ в контекста на сегашната ситуация? Вярвате ли че доброто ще дойде пак?

– То без зло няма да оценим доброто и обратно. Това са си клишета, поговорки, но са верни неща и е хубаво от време на време да си ги казваме. То е като „добър ден“ – да е добър денят, и „всяко зло за добро“, „обичам те“ – трябва по-често да ги казваме и да ги чуваме.

– Парчето е с малко по-твърдо звучене – фен ли сте на твърдия рок по принцип?

Аз слушам доста твърда музика, доста твърд рок, още повече през годините съжителстването ми с творец като Мариана Попова ми помогна да видя с нови очи всякакъв друг вид музика, но рок музиката е моята музика – аз я харесвам, обичам я слушам я и се радвам, че бях поканен за такъв вид песен. Надявам се тя да намери своето място, защото трябва да има рокендрол, според мен даже много рокендрол.

– Децата вкъщи как възприемаха песента докато я репетирахте, особено най-малката? 

– Тя не я е чувала, защото реално самата песен няма откъде да й я пуснем. Иначе малката умира специално за групата БТР. Те са й любими. Едно невръстно дете на 2 години да изгледа цял концерт пред телевизора и да пляска след всяка песен… Тя обича рокендрол определено, такива са й и танците. Едната кака е при нас, но тя не обича много рок музика, обича по-спокойна музика. А другата обича – тя му казва джангър на рокендрола.

– Със семейството си прекарвате повече време в Плевен. Как се ограничавате в момента, пандемията промени ли ежедневието ви?

– Животът ни кой знае колко не се е променил в чисто житейски план, тъй като сме хора, които нямат бурен социален живот. Единствената промяна е, че повече работехме, а сега нямаме тази възможност. А иначе днес отново го чух това, което го мисля и аз – „Когато си с правилния човек няма проблем с пандемията. Тя е един вид почивка с човека вкъщи, ние нямаме непоносимост един към друг или децата си. Единственото е, че е доста трудоемко толкова време с децата да бъдем – и ние се превръщаме в слуги на децата. Животът ни си е бил такъв и преди, ние сме по-затворени хора с Марианка.

– Вие работите в общината като началник отдел „Култура“ – убива ли пандемията и мерките театъра и културата като цяло?

– Тя няма как да не я смаже, културният календар е сведен до минимум. Не само в плевенска община, но и в целия свят. С тези 30% заетост на залите за театрите, свободният артист много трудно прави турнета, защото финансово няма как да се обезпечи едно такова нещо.

Но както казват „всяко зло за доброто“ – и аз считам така, още от преди тази песен. Надявам се това да отсее пазара и да оцелеят по-качествените неща.

Пандемията ще реанимира целия ни живот. Ние сме изключителни консуматори – радваме се на блока, на тенекиите пред блока, на парцалите, които носим, на едни изкуствени взаимоотношения и на много малко съществени неща обръщаме внимание. Всички ние, не правя изключение нито аз, нито който и да било.


“Пеещи артисти” съдържа 10 нови български песни и стартира на 15 Септември 2020 с песента “Ля Ля” (Людмила Сланева и Герасим Георгиев – Геро). След това премиера имаха – “Българският тъпан” (Симеон Владов), “Кутийка за спомени” (Татяна Лолова), “Я, сметни” (Биляна Петринска и Марио Николов) и “Роднина на дъжда” (Добрин Досев).

Премиерата на песента ще бъде на 06.12.2020, 06:06ч (в YouTube) и в БНР, bg Radio и др. в същия ден.

- реклама -
Flashlight gif 640×90