туризъм кадри море Веселин Налбантов недостиг студенти

Веселин Налбантов от БХРА за FN: Проблемът с кадрите в туризма е огромен. Държавата трябва да се намеси!

Двама министри обсъждаха тази седмица проблема с недостига на кадри в туризма….Говори се за „внос“ на служители от Украйна и Молдова, дори се търси вариант за удължаване на работните им визи

Веселин НалбантовНамирам Веселин Налбантов – главен секретар на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) на път за Смолян, където има интервю с трима души, които се надява да наеме на работа в Слънчев бряг. Той ми казва, че въпреки всички проблеми все пак предпочита да наеме българи. А  безработицата не е това, което  стимулира нашенци да работят по морето. Защото, както казва г-н Налбантов „ ще се качат на рейса и ще заминат за Германия, където започват да мият чинии, но заплащането за това е 800 евро, което ние не можем да си позволим.  Така и започваме разговора за недостига на кадрите в туризма.

–––––––––––––––––––––––––––––––-

FN: Да започнем оттам- защо се стигна до ситуацията да няма служители в туризма?

Каквато държавата, такава и ситуацията в туризма. Има сгрешен подход. Като започнем от образованието. Нашите училища произвеждат кадри за Западна Европа. Отделно синдикатите разполагат с едни центрове за обучение. Тези кадри обаче не стигат до нас. Какво общо имат синдикатите? Да не са образователно министерство. 600 млн разходват и още 380 милиона образователното министерство и пак стигаме дотам? Лично аз се записах за програмата, за да получа служители по тези програми. Нямам нито един човек кандидаствал от тях. Но парите се усвояват. Питам къде отиват тези пари?

FN:Какви точно служители не достигат?

Всякакви – като започнем от пиколи, помощник-сервитьори, повощник-готвачи, камериери, управители, отговорник зали. Пълната гама – където и да пипнеш няма кадри. Икономиката ни буксува, естествено не можем да бъдем конкурентни на колегите ни от Германия, Франция и Гърция. Обучените кадри бягат свободно към тези държави.

FN: Какво трябва да се направи?

Тези, които се обучават в тази държава трябва да имат задължение да останат и да поработят тук, както е във всички европейски държави. Но няма синхрон между министерствата у нас, между институциите и затова е пълна анархия. Нашите студенти, ученици в тези специалности не ходят на практика. Не са задължени да полагат стаж, което би решило в малка степен проблема.

FN: Беше популярно преди време студентите да работят по комплексите – хем заработват пари, хем са на морето. Защо това вече не е популярно?

Няма ги нашите студенти! Берат царевица, ягоди, домати в Америка и навсякъде другаде, защото никой не ги задължава заради това, че се обучават тук да работят в страната.

FN: Добре, но все пак стои и въпросът за заплащането. Ако у нас им плащат толкова колкото навън, те не биха избрали да берат царевица или домати?

Това е ситуацията в нашата държава – ако един доцент от БАН получава заплата от 800 лева, а една готвачка взима 1200. Не даваме малки заплати. Изобщо не става дума за заплати. Ние не плащаме малко – посто в чужбина взимат още повече. Факт е, че ние не можем да дадем тези пари, които дават в Германия. Нямаме такава икономика няма как да повишим цената на услугата. Ето един пример! Отивате в Норвегия и плащате за една мизерна стая в един ужким супер лукс хотел и плащте 240 евро. Кога тук, в България ще платиш повече от 40-50 евро, при това за пълен ол инклузив?

FN: И защо е така? Кога ще стане така, че ще можем да си позволим да вдигнем цените?

Първо, това е по наследство. Второ има свръхпредлагане. Всеки, с една-две свободни стаи се изживява като хотелиер, който разбира и който неразбира строи хотелче. Това вече е станало – даденост. Оттук нататък, има много механизми, по които държвата да каже „ей, ти как ще продаваш бирата за по-малко от три евро?“ Както е например в Черна гора. Минималната цена на даден продукт трябва да бъде определена. Иначе НАП брои пристигналите туристи на летището в Бургас и очаква определен финансов резултат. Но не отчита, че апартаментните комплекси продават по 10 евро нощувката. А кои са тези комплекси – това са некатегоризирани, нерегламентирани комплекси на граждани на Русия, Ирландия, Англия. Те извършват тази дейност на територията на техните си страни – оттам се изпращат тези туристи. Изобщо няма никакъв контрол и събираемост на тези пари.

FN: Кадрите от Молдова и Украйна отговарят ли на изискванията на нашите хотелиери?

По нашето черноморие работим главно с ол инклузив. Там не се изисква кой знае каква квалификация. Миналата година направихме този експеримент. Няколко хиляди студенти от Украйна Беларус и Молдова бяха наети да работят в комплексите под формата на стаж. Аз специално съм много доволен.  Имах при мен учители, студенти, тяхната образователна система е по-добра от нашата. И точно както ние не можем да бъдем конкурентни спрямо Западна Европа, така и те не могат да се конкурират с нас. Защото тяхната средна заплата е около 80 долара. Това, което ние им предлагаме – храна, спане и около 250 евро, за тях е добре. Но това беше до днес. Вече при тях отиват представителите на туристическия бизнес на Дубай, дават по 5000 евро на университета, а на студентите по 600-700 евро и ги взимат. Същото правят гърци, турци, кипърци, а ние по обясними, чисто икономически причини не можем да си позволим да предложим подобни заплати.

Директива на Европейския съюз ни дава право да наемаме хора за сезонна/временна работа. Но както всичко у нас и това е толкова трудно, бюрократично. От миналата година декември се занимавам с това и още не мога да успея. Системата е много сложна – събираме данни, изпращаме договори, съгласуваме с Агенцията по заетостта…

Затова поискахме да се облекчи режима за визите. Но това е ситуацията към момента. Няма стиковане между институциите.

Апелирам към всички. Това е национално оговорна задача, това дори е патриотично, решете го този въпрос свободно да вкараме тези млади студенти, от държавите, които са по-бедни от нас. А държавата трябва да се намеси и да се опита да задържи нашите кадри да отдадат поне 3-4 години на собствената си страна. А аз твръдя, че заплатите в туризма са по-високи от средните за страната.

FN: Кога ще ги стигнем гърците?

Гърците ще ги стигнем през крив макарон, защото имат самочувствие на народ. Имат усещане за екипност. Пример – бях в Гърция сега… Преди време ако си спомняте, имаше европейска директива за дозите за отцета и олиото по масите. И питам собственика на ресторанта, ти няма ли да ги смениш тия шишенца с Афродита, дето са против правилата? Йоргус ми казва – не няма, ако трябва ще затворим всички заведения, но няма да ги махна.

- реклама -