Веселин Налбантов, член на БАХР пред FN: Проблемът с алкохолния туризъм в Слънчев бряг е преекспониран

Проблемът с алкохолния туризъм е преекспониран. Mладите и по-освободени туристи не бива да се губят, защото подобен вид нощен и разкрепостен живот се предлага в много курорти по света. Това заяви за Flashnews Веселин Налбантов, собственик на хотел в Слънчев бряг и главен секретар на Българската хотелиерски и ресторантьорска асоциация. Според него Слънчев бряг се нуждае от регламенти и администрация, за да се решат проблемите на курорта. 

Какъв е проблемът на Слънчев бряг и само в алкохолния туризъм ли е?

Проблемът с алкохолния туризъм е преекспониран. Да, Слънчев бряг е курорт, красив, голям и разнообразен, но не е само за алкохол, има културен туризъм, има хора и за семеен туризъм. В моя хотел с 500 легла, 95% са семейства с по две или три деца.

Тези семейства недоволстват ли от това, че има силна музика и пияни туристи по улицата?

По мои сметки алкохолният туризъм е 2% от всички туристи в Слънчев бряг.

Според мен тази цифра е занижена. Не може само 2 процента да са туристите, които посещават Слънчев бряг заради алкохола?

Дори да я удвоим – 4% или трайна да стане 6 % пак не са много младежите. Но това е защото няма държавност в Слънчев бряг. Тук управлението е на дружество със 70% държавно участие „Слънчев бряг“, АД.  Това предприятие е на загуба вече осма година.

Това какво отношение има към алкохолният туризъм и славата на Слънчев бряг?

Няма управление, няма кой да администрира туризъм. Няма кметство.  Така заведенията нямат работно време, няма кой да им го въведе. Според категоризацията заведенията с много шум, трябва да са от затворен тип, шумът тук е по-силен отколкото на софийското летище. А младите хора ходят по цял свят, те обикалят дискотеки и се веселят. Трябва обаче да има регламент. Всичко е прехвърлено на община Несебър, всички приходи отиват там, те обаче твърдят, че не могат да влязат в частна собственост и се месят на дружеството. Навсякъде по света има баркролове, разходки такива по пиянски, младежки веселия. Има ги по едни определени граници и определени улици, които не влияят на другите туристи и на цели комплекси.

Давам пример с курорта Канкун, Мексико. Там имат такива заведения с много шум, млади хора, но те са в една лагуна в центъра на курорта, където шумът не стига до хотелите. В един определен час във всички заведения се спира музиката и тези които искат да почиват отиват да спят в хотелите, а тези които искат да се забавляват вземат таксита и отиват да се забавляват на това място. В Палма де Майорка има една улица на нея се прави всичко. Затова всичко зависи от управлението на комплекса.

Добре какво трябва да се направи, за да се промени ситуацията в Слънчев бряг?

Ето да кажем в момента има полицейско присъствие. Преди 15 години имаше 127 полицая при 270 хиляди души, сега при близо 500 хиляди души гости и туристи през лятото имаме 123 полицая. В последните години се командироват полицаи от вътрешността на страната. Тези хора докато се запознаят с обстановката става време да си отиват. Нужно е поне още едно такова полицейско управление със същата такава бройка полицаи.

Освен полицията какво още трябва да се направи?

Да се определи статута на Слънчев бряг по закон. Да има администрация. Сега цялата администрация е в Несебър.

Вашите туристи, които казвате са семейни…С какви впечатления остават за курорта?

Алкохолните турове последните години понамаляха, ама ги тормози шума. Аз имам кабаре, но то е обезопасено, не се чува шум. Може купонът и да е на открито, но да не пречи на почиващите. При мен специално, от плажа не се чува нищо. От друга страна в Слънчев бряг идват световно известни диджей и това е много добре за курорта.

Проблеми има от уличните заведения, от малките заведения. Като цяло тази уличка на греха, уличка на разюздаността и на свободата, може да бъда разположена на трета линия. В задната част на курорта има едно голямо пространство, което може да се обособи, за да не изпуснем и тези туристи-млади, по освободени. И мястото, за което говоря е перфектно, трябва да има воля да се регламентира. Тук трябва да се замерва шума, да се проверяват младежите на каква възраст са, дали са малолетни или непълнолетни.

Проблемите на Слънчев бряг съм ги споделил преди три месеца с премиера. Той каза, че ще вземе мерки за тази администрация. Много от обектите – около 2-3 хиляди са незаконни. Събориха се 200 обекта, ама 100 са възстановени отново. Никъде няма курорт по света, който да се управлява от предприятие като „Слънчев бряг“ АД, а не от държава и община.

- реклама -