Д-р Веселин Герев: Смяната на времето съсипва организма, пролетната умора е полезна!

Д-р Веселин Герев е специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние.

д-р Веселин Герев

От години наблюдава какви са последствията върху организма от смяната на часовото време и как ни се отразява пролетната умора. Ето неговите съвети, дадени специално за читателите на Flashnews.


– Д-р Герев, това, че вече ще ставаме един час по-рано, как ще ни се отрази?

– Аз този момент със смяната на времето го изследвам в последните 20 години. И през цялото време казвам, че това е ужасно вредно и за душата, и за тялото. В началото всички ми се смееха и казваха: „Какво толкова? Час напред е нищо“. Но направете една проста сметка – вие ще ставате час по-рано, ще си пиете кафето час по-рано, ще отидете на работа час по-рано. Един час в началото на работния ден няма да работите, защото душата ви още ще спи или ще пътува към работа. После ще обядвате по-рано, ще пушите цигари по-рано.

Вярно, ще свършвате работа един час по-рано и като се приберете вкъщи ще трябва да легнете един час по-рано. Да, ама – не. Тук вече е голямата ножица. Човек започва да живее с двоен стандарт. Ляга по старото време, а става по новото време и така губи два часа сън. И докато психиката се нагласи на новия динамичен стереотип, се получава така, че тялото трупа напрежение. Това се отразява както на здравите хора, така и на тези със заболявания. И се отчита като статистика в деня след смяната на времето – независимо дали става въпрос за час напред или назад, броят на потърсилите спешна кардиологична помощ се увеличава с 60%. В следващите няколко дни започва лека-полека да спада.

– На какво се дължи тази негативна статистика?

– По принцип лекарствата, изписани за сърдечно-съдовите заболявания, са за трикратен прием.

лекарства

И е много важно да се спазва както при ендокринните и за психическите заболявания точно определен час на приемане. А изтеглянето им с час напред или назад може да бъде даже от фатално значение за здравето и живота на човека. Може да се образува дупка от цял час липса на лекарство. Затова аз съветвам моите пациенти седмица по-рано да започват да изместват приема с 10 минути напред или назад. Така в неделя те ще бъдат синхронизирани с времето. Защото 10 минути не са от съществено значение, но цял час е вече много.

– Хората, които нямат здравословни проблеми, какво трябва да направят, за да преодолеят по-лесно тази промяна на времето?

– Хората в активна възраст стават отпуснати и нямат желание за работа. Липсата на достатъчно сън води до сънливост, нервност, раздразнителност, както и до грешки в работата. Основната причина за това е недоспиването.

бързане

Тъй като биологичният часовник на човека се регулира в частта му „сън“ чрез хормона мелатонин, той трябва да се набави като се приема във вид на хранителна добавка. Той е особено полезен за хората, които трябва да спазват часове – полети, друг вид транспорт, бързат за среща. И този прием трябва да започне няколко дни по-рано, за да може да бъде преодолян този стрес. Добре е да се приема вечер в 9 часа преди лягане, тъй като тогава жлезата започва да го произвежда и така се нагласява биологичният часовник. Смяната на времето представлява една минисамолетна болест, защото и при нея – след смяната на различни часови пояси, се препоръчва пиене на мелатонин.

– Казвате, че тази седмица започва пролетната умора. Как да се предпазим от нея?

– За съжаление, нея не можем да я преодолеем. Това е едно физиологично състояние. През зимата, когато времето е по-мрачно, нивата на серотонин – хормона на спокойствието, тонуса и настроението, леко падат. Като започне слънцегреенето, нивата обикновено се вдигат. И тогава се получава така нареченият симптом на пролетната умора.

умора

Човек става бавен, муден, все му се спи, все се прозява. И това никой не може да го избегне. Витаминозната храна, плодовете са по-скоро в сферата на пожеланията. Човек не преживее ли този период, не може да настрои психиката си за периода на активното лятно слънцегреене. Трябва да го преминем. И който не го премине този период, има някакъв проблем в невромедиацията. Става въпрос и за нещо съвсем различно и ако не го пуска в продължение на няколко седмици. Ако човек не го усеща това състояние, значи нивата на серотонин са му много ниски. И той е развил така наречената сезонна или зимна депресия.

– Тогава да разбираме ли, че пролетната умора е полезна?

– Абсолютно. Показва, че сме в абсолютна кондиция и че организмът функционира правилно. И че се настройва правилно към новия сезон.

 

 

- реклама -