Снимка: БГНЕС

Весела Чернева пред FN: Тръмп се опита да саботира демократичния процес

Снощи светът беше потресен от случващото се в Капитолия, където загинаха 4 човека и десетки са ранени, след като привърженици на Доналд Тръмп влязоха в сградата на Конгреса.

Поругана ли беше демокрацията, ще продължат ли сблъсъците и съпротивата на загубилия Доналд Тръмп. Разговор с Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

– Каква е равносметката ви от видяното снощи в Капитолия? Оправдани ли са заглавия на световни медии от рода- „Демокрация под обсада“,„Превратът на лудостта“, „Ден на срама“?

Това, което се случи беше опитът на един президент да саботира демократичния процес. Това за мен е равносметката и големия урок от случилото се, че демокрацията може да бъде много крехка, дори в страна с много дълги традиции като САЩ. Нейното опазване – на демокрацията, е ежедневна задача. Това, което видяхме е, че американските институции застанаха в защита на демокрацията.

оставки
сн. БГНЕС

– Очаквахте ли да се стигне до такова напрежение?

Беше логично, но след изборите, особено имайки в предвид реториката на Тръмп от последните седмици. Но честно очакванията бяха това да стане веднага след изборите. Фактът, че той избра момента на сертифициране на изборите от Конгреса, беше изненадващ. Затова имаше и малко охрана около Капитолия, правоохранителните органи се оказа неподготвени в тази ситуация. Всички бяха приели ,че изборите са приключили, с изключение на президента Тръмп.

– Как приемате поведението на Тръмп, в тази размирна нощ? Неговите постове и изявления в Туитър, както и факта, че профилите в социалните мрежи му бяха блокирани?

Проблемът е, че той продължава да оспорва изборните резултати. Затова неговите привърженици щурмуваха Капитолия. Неговият акаунт беше блокиран, защото той съзнателно и ясно генерираше напрежение, караше тези, десетки хиляди хора да вземат, така да се каже, нещата в ръце. Той в речта си каза, че „да се предадем е въпрос на слабост!“. Той подстрекаваше към насилие.

– Очаквате ли да има традиционното предаване на властта? Или и тази церемония ще бъде бойкотирана?

Тръмп съобщи днес, че няма да бойкотира тази церемония. Очаквам да протече нормално.

– Оттук нататък какво предстои в САЩ, особено след като Байдън встъпи в длъжност?

Очаквам, че ще се нормализират нещата. Сега Тръмп може да бъде подведен под отговорност не само за подстрекателство за радикални действия срещу държавата, но и за изборна измама. В изтеклия разговор за изборите в Джорджия явно става дума за изборна измама- това е дори по-сериозното обвинение. Това ще стане след като Байдън встъпи в длъжност и Тръмп няма имунитет.

– Как накратко можете да опишете управлението на Тръмп?

Пенс
сн. БГНЕС

Управлението му се основаваше на страховете на хората, основаваше се на разделение и на лъжи. Той използваше медиите в една война, в която истината оставаше на заден план. Много наблюдатели днес казват, че той ще остане в историята като най-лошия президент. Аз мисля, че могат да се изведат уроци от неговото управление. Тези уроци ще направят демокрацията по-устойчива и по-силна на такива трусове. Така ще се окаже в крайна сметка, че Тръмп е направил услуга на следващите президенти след него, за да не може толкова нарцистичен политик, безогледен към институциите, да се опитва да разруши системата.

 

 

- реклама -