Весела Чернева пред FN: Битката за душата на Америка ще бъде на следващите президентски избори

Резултатите от междинните избори в САЩ позволяват и на двете страни да обявят частична победа. Демократите поемат контрола над Камарата на представителите, докато републиканците запазват мнозинство в Сената, сочат предварителните данни.

Слагат ли край тези избори на относителния комфорт, с който досега разполагаше Доналд Тръмп? Как изборите в САЩ засягат Европа? Отговори на тези въпроси потърсихме от Весела Чернева – Директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Г-жо Чернева, толкова голям ли е залогът на тези избори, че за тях беше хвърлена рекордната сума от над 5 милиарда долара?

Залогът беше по-голям от обичайното за такъв тип избори, защото те трябваше да покажат дали един лидер като Тръмп има място в американската политическа система. Лидер, който къса традициите в управлението от, да кажем, последните 70 години – по отношение на ролята на Америка в света, по отношение на търговията, на икономическата политика, на сигурността. Разбира се, за демократите това беше момента, в който да докажат, че са се отърсили от загубата на последните избори, която за тях беше победа в абсолютни числа, но в крайна сметка загуба в крайния резултат. Знаете, повече от 3 милиона повече бяха гласовете за демократите, но въпреки това президент стана Доналд Тръмп, а не ХилариКлинтън.

Има ли изненада в резултатите? Какво спечели и какво изгуби Тръмп на тези избори?

По отношение на Конгреса този резултат се предвиждаше. Предвижданията напоследък обаче не винаги се сбъдват, така че очакваше се демократите да спечелят, но до последния момент наблюдателите не бяха сигурни в прогнозите си. Що се отнася до Сената, изборите включват промяна само на една трета от сенаторите. За избирателните окръзи, в които трябваше да се сменят сенаторите, беше ясно, че републиканците ще продължат да имат мнозинството. Така че, от тази гледна точка кой знае каква изненада няма.

Слагат ли край тези избори на относителния комфорт, с който досега разполагаше Тръмп? Демократите вече ще могат да блокират негови законодателни инициативи.

При всички случаи ще му е малко по-неудобно. Но нека да кажем, че по големите въпроси все още президентската власт в САЩ е много силна, т.е. той може с президентски укази да управлява съществени сфери от обществения живот. Аз мисля, че същинската битка в крайна сметка ще бъде на следващите президентски избори. Битката за душата на Америка.

Не очаквате Тръпм да промени стила на водената политика?

Не, не мисля, че ще я промени. Вероятно ще му е малко по-трудно да я провежда, но не очаквам голяма промяна.

Как междинните избори в САЩ засягат Европа?

Това е много важен въпрос. Мисля, че Европа в последната една година започна все повече да мисли за своя европейски суверенитет, отграничавайки се от политиката на САЩ. Особено по отношение на някои ходове в търговията, по отношение на климата – знаете, Тръмп оттегли американския подпис от споразумението за климата. По отношение на сигурността тепърва  предстои Европа да докаже, че може да пази совите интереси. Ако наистина се стигне до анулиране на споразумението за ядрените оръжия със среден обсег, Европа ще трябва да си даде много сериозна сметка как да осигури своята сигурност. Виждаме същото и около иранските санкции – Европа има нужда от повече мерки за защита на европейските бизнеси, тогава, когато САЩ налагат вторични санкции срещу тях. Това са все мерки, за които Европа вече мисли и в този смисъл продължаването на политиката на Тръмп би трябвало още повече да доведе до такъв тип независимо европейско мислене и действие.