Макрон

Весела Чернева пред FN: От българска гледна точка Макрон е за предпочитане пред Марин льо Пен

От българска гледна точка Макрон е много по-предпочитаният кандидат, защото той няма намерение да разрушава Европейския съюз, да го демонтира. Друг е въпросът какво това означава за френската социална държава, в която има много висока степен на вътрешно преразпределение на бюджет и ресурси. Това заяви пред Flashnews експертът Весела Чернева.

Весела Чернева

Весела Чернева е Директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика (ecfr.eu). Преди това е директор на програма „Европа и съседи“ от 2013 г. От февруари 2010 г. до март 2013 г. Весела Чернева e говорител на Министерство на външните работи. Работила е като политически секретар в българското посолство във Вашингтон, САЩ, а преди това е била референт за Германия в Министерството на външните работи, София, България.

FN: Г-жо Чернева, резултатите от първия тур на президентските избори очаквани ли бяха?

Очаквани бяха. И това, че социолозите толкова точно познаха, е една доста освежаваща изненада на фона на това, което се случи последните няколко пъти както в Съединените щати, така и преди това с Брекзит във Великобритания.

Марин льо Пен

FN: Какво да очакваме на втория тур? Кой от двамата претенденти би надделял?

Макрон не би трябвало да има проблем да победи Марин Льо Пен. Той ще обедини гласовете на онези, чиито кандидати не стигат до втори тур. Това е традиция във Франция – така нареченото гласуване за по-малкото зло. Това са онези французи, които иначе не биха гласували за него. Но ще отидат да изразят своя протест срещу кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен.

Франция протести

FN: Имаше протести в Париж и други градове, в които хората се обявиха и срещу Макрон, и срещу Льо Пен.

За първи път във Франция виждаме пълен провал на така наречените „стари“ или „традиционни“ партии на център-дясното и на социалдемократите и социалистите. В този смисъл има много французи, които не се припознават нито в единия, нито в другия кандидат. Но може би именно затова Макрон така лесно спечели преднина пред Марин Льо Пен, защото той символизира отрицанието на старите елити, но отрицание по добър начин. Той е с проевропейска платформа, много либерална. Тя символизира за французите всичко онова, което те биха искали да бъдат – без страховете и омразите, които носи със себе си крайната десница.

Макрон, льо Пен

FN: Какви са предимствата на единия и какви – на другия?

От българска гледна точка Макрон е много по-предпочитаният кандидат, защото той няма намерение да разрушава Европейския съюз, да го демонтира. Дори напротив – иска отново да върне германско-френския мотор в действие и да върне баланса, който в момента изглежда изцяло около Германия и около едно ядро около Германия. И ако България е сериозна по отношение на кандидатурата си за Еврозоната, би трябвало да оцени резултата от тази гледна точка. Защото това ще доведе до засилване и оздравяване на Еврозоната.

Франция,избори

FN: Икономически сътресения очакват ли се?

Икономически сътресения със сигурност щеше да има, ако Марин Льо Пен изглеждаше като най-вероятния печеливш на втори тур. Но това на този етап не се случва, което означава, че и пазарите оценяват шансовете на Макрон като по-добри. За Еврозоната и въобще за европейските икономики това е един добър резултат. Друг е въпросът какво това означава за френската социална държава, в която има много висока степен на вътрешно преразпределение на бюджет и ресурси. Това е една много централизирана държава със силно йерархизирана администрация. Възможно е Макрон да се опита да направи – това е част от неговата програма, да направи Франция по-конкурентноспособна, френската икономика – по-ефективна. И това може да има своите ефекти върху социалните аспекти.

 

- реклама -