Верстапен - Хамилтън
Снимка: twitter.com/f1

Верстапен и Хамилтън се блъснаха, Макларън взе двойна победа

Сблъсък между Макс Верстапен и Люис Хамилтън позволи на Макларън да запише двойна победа в Гран при на Италия. Даниел Рикардо триумфира на „Монца“, втори завърши Ландо Норис. Макларън нямаше двойна победа от 2010-а насам – в Гран при на Канада. Последната победа на тима пък беше преди почти десетилетие.

Трети завърши Валтери Ботас с втория Мерцедес. Той започна от последнта позиция, но успя да се качи нагоре.

Верстапен се качи върху болида на Хамилтън при битка за позиция. Британецът беше спасен от ореола от травма. И двамата свършиха в чакъла, което означава, че Верстапен все още има аванс от пет точки пред седемкратния световен шампион в генералното класиране.

Иначе двата Макларъна направиха великолепно състезание. Рикардо стартира много бързо и излезе първи преди нидерландеца. Хамилтън пък се бореше с Норис за третата позиция. И Верстапен, и Хамилтън имаха проблеми с първите си спирания в бокса и случайно се засекоха няколко обиколки след това. На бавния шикан Ретифило Халмитън мина отвътре, а нидерландецът беше отвън. Той обаче уцели по-неравната част и болидът на Ред Бул подскочи във въздуха, за да се преземи върху този на Мерцедес.

„Оставих му достатъчно място, а в един момент той се озова върху мен. Нещо подобно се случи на Имола по-рано през сезона, когато му отстъпих. Сега той не искаше да отстъпи, макар да знаеше какво ще се случи“, каза Хамилтън.

„Той ме избутваше навън и навън. За да минем така през завоя трябва и двамата да работим. Но не стана така. Все пак съм убеден, че ще се оправим въпреки инцидента. Професионалисти сме, ще го преодолеем“, обясни нидерландецът.

- реклама -