подводница

Вероятно е имало експлозия на мистериозно изчезналата аржентинска подводница

Анализите на „хидроакустичната аномалия“, засечена в района, където се е намирала аржентинската подводница „Сан Хуан“ в деня на изчезването си, е с характеристиките на експлозия.

Това съобщи аржентинският военноморски флот, цитиран от Франс прес.

Съобщиха ни за „анормално, кратко, мощно явление с неядрен произход, съответстващо на експлозия“, заяви пред журналисти говорителят на флота Енрике Балби.

Няма признаци експлозията да е свързана с нападение, отбеляза говорителят, цитиран от Асошиейтед прес.

Балби каза, че информацията, подсказваща експлозия, е подадена от два източника – американските военни и базираната във Виена Международна агенция за атомна енергия (МААЕ), която следи сеизмичната активност по света за признаци на ядрени опити, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.

Аржентинската подводница не е въоръжена с ядрени оръжия и експлозията не може да е свързана с ядрено оръжие, подчерта Балби.

Връзката с дизелово-електрическата подводница „Сан Хуан“ и нейния 44-членен екипаж прекъсна на 15 ноември, припомня ТАСС.

По-рано лейтенантът от американските ВМС Лили Хинз каза че необичайният шум, засечен под водата, не може да се свърже с морски обитатели или други звуци с естествен произход в океана. Не е било кит и не е обичаен звук, каза Хинз.

Източник: БТА

- реклама -