сн. БГНЕС

Вера Йоурова: Смятам, че можем да постигнем добро сътрудничество с българските власти

„Ще продължим да работим по механизма за верификация и мониторинг, защото там предстои още много работа. Този механизъм не означава само да се отмятат някакви кутийки, искаме да видим резултати и устойчив ефект.“ Това заяви в заключителните си думи зам.-шефкът на ЕК Вера Йоурова по време на дебата за в ЕП за ситуацията в България.

Тя уточни, че механизмът ще бъде запазен „просто, защото виждаме че българският народ проявява значителен интерес този механизъм да продължи именно, защото много българи нямат доверие на тяхната система и отправиха послание до нас да продължим да следим какво се върши в България. Важно е сега да следваме поетия път и смятам, че можем да постигнем добро сътрудничество с българските власти. Скоро ще започне да функционира и европейската прокуратура и България се присъедини към нея. Сега имаме много добро представителство на България в нея. Европейската прокуратура ще бъде един много сериозен принос за борбата с корупцията в държавите членки и злоупотребата с европейски средства“, добави Йоурова.

„Комисията смята, че този механизъм е от важно значение за напредъка на държавата. През октомври 2019 г. беше подчертано, че България извърши значителен напредък – в законодателната уредба и институциите и ситуацията много се отличава от 2007 г. и бе подчертано, че трябва да се продължи с реформите за независимата съдебна система и борбата с корупцията. Комисията ще продължи да следи събитията в България и е изключително важно да не бъде обърната посоката на напредъка, каза още Йоурова.

Германското председателство на Съвета на ЕС ще организира разискване за обсъждане на спазването на принципите правовата държава на ниво ЕС.

След това всяка страна да бъде проверена по отделно и така ще се стигне до обективен недискриминационен дебат, съобщи германският министър по европейските въпроси Михаел Рот.
Той говори пръв на дебата за България в Европейския парламент от името на председателството на Съвета на ЕС (държавите членки). „Правовата държава не е само водещ принцип, с който са обвързани европейсксите институции. Не. Той важи за всички членки“, каза Михаел Рот в пленарната зала на ЕП.

„Това, което прави Европарламентът в момента не е нападка към България, а израз на загриженост за България, както сме загрижени за ситуацията в Полша и Унгария“, заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д). Той е председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към ЕП и автор на проекторезолюцията за България.

„Тук съм, защото народът на България има нужда от това. Ние дължим на хората това и трябва да се отстоява всяка победа на демокрацията. Била съм свидетел на едни внушителни имена в политически сили, които не отстояват това, което трябва, а защитават една мрежа от хора, които потъпкват демокрацията и основните човешки права.“ Хората в България са най-важните, коментира и румънската евродепутатка Рамона Стругариу от името на либералите от групата на „Обнови Европа“ в ЕП. Тя уточни, че подкрепя резолюцията за Българи.

- реклама -