сн. БГНЕС

Вера Йоурова: Предстои Съветът на ЕС да реши кога ще отпадне мониторингът над България

„Европейската комисия продължава да следи отблизо политическата ситуация и протестите в България. Винаги сме изразявали становище, че мирните демонстрации са основно право на гражданите и ние подкрепяме това право.“ Това заяви еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова на заседанието на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европарламента.

„Тъй като все още предстои Съветът на ЕС да вземе окончателно решение за прекратяване на МСП за България, би било преждевременно да ви дам конкретна дата към този момент. Трябва да се вземат предвид събитията в България, които не би трябвало да доведат до обратимост на тенденциите, очертани в документа от 2017 г. 

Тя подчерта, че във връзка с евентуалното приключване на МСП от началото на 2020 г. се водят контакти с България по бъдещия Механизъм за върховенство на закона. Обхватът му ще бъде по-широк от МСП, тъй като ще включва не само съдебната реформа и борбата срещу корупцията, но и теми като медийната свобода и плурализма, както и институционалните възпиращи и проверяващи механизми.

Докладът на ЕК от 2017 г. дава ясна препоръка за приключване на механизма въз основа на няколко ключови препоръки.

Усилията ни сега са насочени към новия механизъм за върховенството на закона, по който ЕК оценява както България, така и всички останали членки на ЕС“, посочи Вера Йоурова.

„Протестите показват, че в българското общество се водят оживени дебати. Показват също, че гражданите отдават голямо значение на независимата и ефективна съдебна система. Свидетели сме и на дискусии за промяна на конституцията. Конституционните реформи би трябвало да са предмет на широк дебат, необходимо е време, за да се постигне широк консенсус, за да се осигурят механизми на проверка и възпиране. Хубаво е да се вземат предвид и препоръките на Венецианската комисия“, добави еврокомисарката.

- реклама -