сн. БГНЕС

Вера Йоурова: Европейските ценности не са за продан. Ще продължим да преследваме нарушенията

Мнозинството в Европейския парламент изрази готовност да подкрепи въвеждането на нов постоянен механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС.

„Европейските ценности не са за продан. Ще продължим да преследваме нарушенията. Взаимното доверие и сътрудничеството са в основата на ЕС, добави тя.“ Това заяви зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова, която взе участие в дебат на Европейския парламент за върховенството на закона и човешките права.

сн. БГНЕС

„Европейската комисия иска да предложи ефикасни мерки за защита на свободните и честни избори, защото трябва да защитим правото на гражданите да гласуват свободно. Те са тези, които имат първата и последната дума. В тази връзка трябва да се защити и гарантира свободата на медиите, защото те са тези, които предоставят достоверната информация за политическите процеси.“ Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия по европейските ценности и прозрачност Вера Йоурова.

Предстои тази седмица евродепутатите да гласуват резолюция, в която се очаква да одобрят законово задължение общностните институции да следят за спазването на ценностите, залегнали в договора за присъединяване. Налагането на наказания при нарушения засега липсва, особено от страна на Европейската комисия, отбеляза вносителят на предложението Михал Шимечка („Обнови Европа“, Словакия).

В последвалите изказвания групата на Европейската народна партия отчете, че ЕС трябва да защитава общите принципи и справедливостта, с честно отношение към всяка европейска страна. Социалистите и демократите изразиха задоволство от първите годишни доклади на ЕК за върховенството на закона. Никога не може да отстъпим от общите ценности, добавиха те.

Групата „Обнови Европа“ посочи, че в ЕС, както и в САЩ, се наблюдават удари срещу демокрацията отвътре. Групата „Идентичност и демокрация“ заяви, че ЕК иска да раздава пари срещу демокрация, както и че от години призивите за върховенство на закона се инстументализират. Новият механизъм би бил измама, би се използвал за натиск над държави, например срещу онези, които не искат мигранти, според тази политическа сила.

Групата на Зелените призова за обединение на различните европейски механизми, насочени към опазването на общите ценности и законността. Европейските консерватори и реформатори изразиха също несъгласие с предложението за ново наблюдение, защото според тях това ще доведе до защита на малцинствата и ще бъде удар по самостоятелните държави.

Групата на Европейската обединена левица посочи, че няколко държави от ЕС вървят срещу основните права и изброи сред тях Унгария, Полша и България. Необходими са дела, а не думи, нужни са последствия за държавите, които нарушават човешките права, допълни тази парламентарна сила.

- реклама -