Вера Йоурова, доклад, България, мониторинг

Вера Йоурова: България има още работа преди да вдигнем мониторинга

Пред България все още стои въпросът с ефективната борба срещу корупцията по високите етажи на властта.

Заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова подчерта, че за България  все още важи механизмът за сътрудничество и проверка.

За да подкрепи думите си, тя се базира на резултатите от редовните социологически проучвания в страната ни, предаде БНР.

„След всяко проучване винаги е имало много ясен сигнал от българския народ, че доверието в съдебната система и институциите е много ниско и на въпроса дали ЕС трябва да се продължи с натиска чрез механизма за сътрудничество и проверка за напредък в реформите, подкрепата на хората винаги е била много силна. В момента ние продължаваме с механизма, като правим обективна картина на състоянието в България било за борбата с корупцията, било за състоянието на медиите. Мисля, че българското правителство и парламент трябва да се справят с тези проблеми. И те трябва да приемат това много сериозно, защото, след като хората изразяват такова недоволство и недоверие и чувство, че не е възможно да получат правосъдие от държавата, то това е сериозен проблем, който да бъде поет от националните власти“.

Йоурова допълни, че това не е нова критика и че Комисията често е предлагала помощ на България в тази насока, като в момента също е в готовност да го направи.

В подобен дух бе и изявлението на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс:

„Ние заявихме, че ще продължим да акцентираме върху необходимостта от продължаване на реформите в някои страни-членки. За България един от инструментите за тази цел е механизмът за сътрудничество и проверка. И в предишните документи по механизма беше казано много ясно, че макар да има известен напредък през изминалите години, има сериозна необходимост от реформиране на различни сектори от обществените организации, особено в съдебната система и борбата с корупцията“.

Критиките към България са за липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията.

- реклама -