кино

Вентилацията в кината намалявала риска от вирусни заболявания, твърдят от Асоциацията на киносалоните

Министърът на културата Боил Банов се срещна с Управителния съвет на Сдружение „Асоциация на българските киносалони“, които ден по-рани поискаха неговата оставка. В разговора беше обсъдено затварянето на кината като част от превантивните мерки, приети по препоръка от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и оформени в Заповед на Министерството на здравеопазването.

Министърът е уверил представителите на Асоциацията, че мерките могат да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната културна дейност в страната, включително и на киносалоните, при отминаване на опасността и при спазването на специални санитарно-хигиенни изисквания.

Той припомни, че безпрецедентната мярка е приета с цел опазването разпространението на епидемия в страната предвид неблагоприятната комбинация от два типа грип и регистрираните първи случаи на коронавирус.

„Бе ни разяснено, че тази безпрецедентна мярка в историята на кинопоказа в България е взета заради наличието на неблагоприятната комбинация от епидемия на грип тип „Б“ и регистрираните първи случаи на заразени с коронавирус. Отшумяването на епидемията от грип тип „Б“ дава предпоставка мерките да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната дейност на киносалоните, при специални санитарно-хигиенни мерки подадени от Оперативния щаб“, съобщиха от Асоциацията.

Представителите на „Асоциацията на българските киносалони” благодариха на министър Банов за проявеното разбиране при разрешаване на създалата се извънредна ситуация и изразената готовност да представи техните искания пред другите държавни институции, съобщиха от културното министерство.

„По недвусмислен начин искаме да разсеем внушеното с тези крайни мерки, че киносалоните са център на зараза или крайно опасно място за здравето на зрителите. Напротив, киносалоните в България са оборудвани с вентилационни системи, което е предпоставка за намаляване на риска от заболяване, сравнено с други места за масово събиране на хора„, категорични са кината.

 

- реклама -