Венецуелци се опитаха да си присвоят култова снимка от протестите в България през 2013 г.

Помните ли снимката с полицая и протестиращото момиче, което плаче. Е, тази снимка се появи във Венецуела с текст: „Ти и аз сме венецуелци, моя Пана! Тази жена има топки!“.

 

Едуардо Наваро, пуснал снимката в туита си най-вероятно е привърженик на опозиционния лидер  във Венецуела, признат от много държави като временен президент -Хуан Гуайдо.

Личи си, че младежът участва в антиправителствените протести. За съжаление младежът грешки със снимката, а туитът е коментиран от десетки хора, който казват, че снимката е от България.

 

Включват се и с коментар много българи. Туитовете, които поправят грешката са от 12 февруари тази година.

 

На снимката, обиколила света през 2013 година е 15-годишната тогава Десислава Николова и полицаят Иван. Автор на снимката е фотографът и студент в НАТФИЗ Стефан Стефанов.

Проверка на FN показва,че през 2014 година снимката отново е ползвана като илюстрация на протестите във Венецуела, този път от жена на име Даниела Фриас. Текстът към снимката е почти същия.

Най-вероятно младежът Едуардо Наваро прото използва наготово снимката.

Снимка от антиправителствените протести срещу кабинета „Орешарски“ стигна чак до Холивуд и се появи във филма „Пазителят” с участието на Мерил Стрийп, Кейти Холмс и др.