Венецуела

САЩ и съюзниците в ООН предложиха резолюция за разрешаване на кризата във Венецуела

Съединените щати и съюзниците им в Съвета за сигурност на ООН излязоха със съвместна проекторезолюция, призоваваща за предоставяне на международна помощ на Венецуела и за провеждане на президентски избори.

Все още не е определена дата за гласуване на американския проект и преговорите продължават.

Русия обаче вероятно ще използва правото си на вето да го блокира като част от подкрепата си за режима на Никола Мадуро

Текстът, копие от който бе получен от АФП в събота, изразява „пълна подкрепа за Народното събрание като единствената демократично избрана институция във Венецуела“.

Проекторезолюцията подчертава „дълбоката загриженост от насилието и прекомерната употреба на сила от венецуелските сили за сигурност срещу невъоръжени, мирни протестиращи“.

Тя също така „призовава за незабавно започване на политически процес, водещ до свободни, честни и надеждни президентски избори с международно наблюдение на изборите, в съответствие с конституцията на Венецуела“.

Текстът също така изисква генералният секретар на ООН Антонио Гутереш „да помогне“ в осъществяването на такива избори.

В документа се „подчертава необходимостта от предотвратяване на по-нататъшно влошаване на хуманитарната ситуация във Венецуела и улесняване на достъпа и предоставянето на помощ на всички нуждаещи се на цялата територия на Венецуела“.

В петък, Москва предложи алтернативен текст на американския, казаха дипломати.

Хуманитарната помощ, изпратена от Съединените щати, пристигна в колумбийския град Кукута на границата с Венецуела, но Мадуро отказа да пусне пратките.

Гуайдо заяви в петък, че е готов да предприеме всички необходими мерки, включително разрешаване на американска военна намеса, за да свали Мадуро от власт и да облекчи хуманитарната криза.

- реклама -