Венецуела пред гражданска война: Мадуро скъса със САЩ, ЕС иска демократични избори

Венецуела е в политическа криза. Вчера избухнаха протести в страната, хората поискаха отстраняването на Мадуро от власт.

Лидерът на опозицията и председател на парламента Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен лидер на страната. Мадуро от своя страна оспорва това и заяви, че прекъсва дипломатически отношения със САЩ, тъй като Доналд Тръмп първи подкрепи Гуайдо.

Майк Помпео държавен секретар САЩ сенат ТръмпДържавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Вашингтон повече не признава Николас Мадуро за действащ президент на Венецуела. Затова той няма правните правомощия да прекъсва дипломатически отношени, да гони дипломати и да ги обявява за персона нон грата, коментира Помпео решението на Мадуро да прекрати дипломатическите си отношения със САЩ и да даде ултиматум на дипломатите да напуснат страната до 72 часа.

Вашингтон ще вземе адекватни мерки срещу онези, които застрашават сигурността на американската дипломатическа мисия в Каракас и персонала й.

До момента Хуан Гуайдо е признат за временен президент на Венецуела от САЩ, Канада, Аржентина, Бразилия, Гватемала, Колумбия, Коста Рика, Парагвай, Перу, Чили, Еквадор и Организацията на американските държави. Евросъюзът обяви, че подкрепя демокрацията във Венецуела и призова за провеждането на честни избори.

По-рано самият Доналд Тръмп  призна лидера на опозицията във Венецуела за и.д президент

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен лидер на Венецуела, съобщи официален Вашингтон. Гуайдо се обяви за действащ държавен глава в Каракас днес.

Всички варианти са на масата ако режимът на президента Мадуро използва сила срещу протестиращите, съобщи АФП като цитира администрацията на президента Тръмп. Вашингтон е готов да работи с Венецуела, ако Николас Мадуро предаде мирно властта и напусне поста си.

Все пак администрацията във Вашингтон е готова да затегне едностранно санкциите срещу Венецеуела, ако Мадуро остане на власт.

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, който се обяви за президент на страната обяви, че Каракас ще поддържа дипломатически отношения с всички държави по света.

„Отговорно заявявам, че нашата суверенна държава ще поддържа дипломатически отношения с всички държави в света. Твърдо сме решени да възстановим конституционния ред“, написа Гуайдо в Туитър.

Изявлението му идва малко след като президентът Николас Мадуро обяви, че прекратява дипломатически отношения със САЩ и даде 72 часа срок на американските дипломати да напуснат страната.

Военните във Венецуела не признават обявилия се за президент лидер на опозицията Хуан Гуайдо

Военните във Венецуела не признават обявилия се за президент лидер на опозицията Хуан Гуайдо. Това написа в Туитър министърът на отбраната на страната и подчерта, че военните ще продължат да защитават конституцията и националния суверенитет, но няма да приемат наложен им президент.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова всички държави-членки на ЕС да подкрепят „демократичните сили“ във Венецуела.

ТускВ Туитър Туск написа: „Надявам се, че всички страни от ЕС ще се обединят около демократичните сили във Венецуела. За разлика от Мадуро, Националното събрание, включително и Хуан Гуайдо имат демократичен мандат от гражданите на Венецуела“.

ЕС призовава за незабавно започване на политически процес във Венецуела, който ще доведе до свободни избори

Могерини Хан Македония, референдум имеЕвропейският съюз призовава за незабавно започване на политически процес във Венецуела, който ще доведе до свободни избори. Това се казва в изявление на Върховният представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини, публикувано на сайта на Съвета на ЕС.

„ЕС настоятелно призовава за незабавно започване на политически процес, който ще доведе до свободни и заслужаващи доверие избори, в съответствие с конституционния ред. Гласът на венецуелския народ не може да бъде пренебрегнат.

Гражданските права, свободи и безопасността на всички членове на Националното събрание, включително и на президента Хуан Гуидо, трябва да бъдат спазвани и уважавани. Насилието и прекомерната употреба на сила от страна на органите на реда са напълно неприемливи и със сигурност няма да разрешат кризата.

ЕС и държавите-членки са готови да подкрепят възстановяването на демокрацията и върховенството на закона във Венецуела чрез мирен процес в съответствие с конституцията на страната“, се казва в изявлението от името на 28-тте държави-членки на ЕС.

Реакция на МВнР на Русия за събитията във Венецуела

Събитията във Венецуела показват как всъщност Западът се отнася към международното право. Това написа в профила си във Фейсбук говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.

„От събитията във Венецуела става ясно, как прогресивното западно общество реално се отнася към международното право, суверенитета и ненамесата във вътрешните работи на една държава и за смяна на властта й“, отбелязва Захарова.

- реклама -