Венецуела

Венецуела предотврати опит за преврат

Правителството на Венецуела предотврати опит за преврат, съобщи президентът Николас Мадуро в реч пред свои привърженици.

Според Мадуро превратът е бил планиран да се извърши по време на вчерашния протестен марш с помощта на 92-ма наемници от Колумбия.

„Ние пресякохме опит за преврат, чиято цел бе улиците на Каракас да се изпълнят с насилие. Преди два дни северно от Каракас, в района на Маникомио, на 500 метра от президентския дворец Мирафлорес ние превзехме лагер с въоръжени хора от Колумбия, в който имаше 92 души“, заяви президентът.

По думите му полицията е задържала няколко видни представители на десните сили, „които са крояли планове за нападение срещу собствения си народ“.

Президентът обвини председателя на парламента Хенри Рамос Алупа, че е знаел за подготвяния преврат.

Власт и опозиция в спор колко са протестирали

По думите на Мадуро, в марша на опозицията са участвали 25 000 души. Опозицията обаче твърди, че в марша са се включили 1 милион души, а полицията е попречила на участниците в марша от други градове да стигнат до Каракас, като е блокирала входовете към столицата. Очевидци свидетелстват, че силите на реда са използвали сълзотворен газ срещу онези, които бяха тръгнали пеша по блокираните пътища към Каракас.

Опозицията настоява властите да насрочат дата на референдума за оставката на Мадуро. Властта бави това решение.

- реклама -