Венецуела

Венецуела обвини САЩ за мащабното спиране на тока в страната

Правителството на президента Николас Мадуро съобщи в петък, че ще предостави на ООН „доказателства“ за отговорността на САЩ за аварията, която прекъсна електрозахранването и потопи Венецуела в хаос.

Тази информация ще бъде предадена на делегация на Върховния комисариат на ООН по правата на човека, която се очаква да пристигне в Каракас, заяви министърът на комуникациите и информацията Хорхе Родригес.

„След няколко дни във Венецуела ще пристигне делегация от Службата на ООН по правата на човека, оглавявана от Мишел Бачелет, ще й дадем доказателства за американското участие“, заяви Родригес в реч, излъчена по обществената телевизия на Венецуела.

Страната е потопена в хаос от гигантско прекъсване на електрозахранването, което засегна почти цялата страна в четвъртък

Властите твърдят, че саботажът парализира най-голямата електроцентрала във Венецуела, тази в Гури, в южната част на страната.

Президентът Николас Мадуро обвини „американския империализъм“ в провеждането на „електрическа война“ срещу Венецуела, а няколко други официални лица също посочиха Вашингтон.

Според министъра на комуникацията прекъсването на електрозахранването е предизвикано от „кибер атака срещу автоматизираната система за управление“ на водноелектрическата централа „Гури“, която осигурява 80% от електроенергията на Венецуела.

Експертите обясняват провала с липсата на държавни инвестиции за поддръжката на инфраструктурата. В продължение на десетилетие, прекъсванията на електрозахранването са често срещани в страната, но сегашното спиране на тока е най-тежкото и сериозно.

- реклама -