Венецуела

Венецуела напуска Организацията на американските държави

Венецуела започва процедура за излизане от Организацията на американските държави (ОАД). Това обяви венецуелският министър на външните работи Делси Родригес.

Решението е в знак на протест срещу кампанията, начело с Вашингтон, срещу социалистическото правителство на страната, посочва Родригес. Президентът Николас Мадуро редовно обвинява организацията в намеса във вътрешните работи на Венецуела.

По-рано Родригес предупреди, че Венецуела може да напусне ОАД, ако регионалното обединение проведе заседание на равнище външни министри, посветено на ситуацията в страната, без съгласието на Каракас. Решението за провеждане на такова заседание бе взето в сряда.

Организацията на американските държави обединява всички 35 независими страни от Северна и Южна Америка.

От началото на април във Венецуела има антиправителствени протести, които често преминават в сблъсъци с полицията.

Според неправителствени организации за изминалите седмици са били арестувани над 1300 души, а насилието отне живота на близо 30 души.

Протестите в столицата не спират. Още един човек е загинал вчера. Предполага се, че причина за смъртта на младежа е била газова граната, която го е ранила смъртоносно в главата. Той е бил спешно хоспитализиран, но лекарите не са успели да го спасят.

Губернаторът на щата Миранда Енрике Каприлес, който е един от лидерите на венецуелската опозиция, хвърли отговорността за смъртта му върху президента Николас Мадуро.

- реклама -