Венецуела никола Мадуро гражданска война протести демонстрации милиции

Венецуела на прага на гражданска война – диктаторът Мадуро увеличава милициите

Три са вече жертвите на размириците в латиноамериканската страна

Трима души загинаха при простестите във Венецуел. От изстрел в главата почина 17-годишен ученик, оказал се сред участващите в демонстрациите срещу президента Николас Мадуро в Каракас.  ВенецуелаВ Сан Кристобал, разположен в западната част на страната, от огнестрелна рана – отново в главата – почина и 23-годишна жена. Кметът на града увери, че младата жена е убита от куршум, произведен от правителствените групи, които обкръжиха протестиращите граждани.

Венецуела Венецуела
На свой ред властите съобщиха за смъртта на един военнослужещ при протестна акция в град Сан Антонио де Лос Алтос, разположен в непосредствена близост до Каракас.

„Майката на всички протести“Венецуела

В столицата и в редица други градове на южноамериканската държава стотици хиляди души излязоха по улиците, за да се включат в „майката на всички протести“. Така организаторите нарекоха акцията. Участниците в Каракас блокираха главната магистрала, и размахвайки националното знаме на Венецуела, крещяха „Долу диктатурата!“ и „Мадуро – вън!“. Венецуела

Полицията употреби сила и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.Венецуела

11 държави от Латинска Америка призоваха властите в Каракас да уважат свободата на демонстрациите. Правителството на Венецуела е длъжно да „гарантира правото на провеждане на мирни митинги“. Това се казва в съвместно заявление на Аржентина, Бразилия, Чили, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Колумбия, Мексико, Парагвай, Перу и Уругвай.
Страните, подписали документа, изразиха дълбока загриженост за насилието и смъртта на участници в протестите.

Гражданска война?

Президентът Никола Мадуро отговори като обяви, че ще увеличи числеността на въоръжените народни дружини от 100 на 500 хил. души, обещавайки всеки един новопостъпил да получи оръжие.

Т.нар. Боливарска народна милиция бе създадена от бившия държавен глава Уго Чавес за подпомагане на Въоръжените сили на страната в „защитата на социалистическата революция от външни и вътрешни врагове“. Покойният лидер планираше тя да има численост от един милион души.
Венецуела
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Вашингтон следи отблизо политическата ситуация във Венецуела и изрази притеснения, че правителството на президента Николас Мадуро заглушава опозицията.

Рязко национализираха GM

Междувременно „Дженерал мотърс“ (General Motors) заяви, че прекратява дейността си във Венецуела. Това става след като активите й са били иззети от властите, предаде „Ройтерс“.

„Вчера заводът на GM беше неочаквано отнет от властите, като бе попречено на нормалната работа. Освен това други активи на компанията като автомобили бяха незаконно отнети от нейните обекти“.Това заяви венецуелското поделение на „Дженерал мотърс“ – „Дженерал мотърс Венесолана“ (GMV), в имейл.

Социалистическотоправителство на Николас Мадуро е дарило 500 000 долара за церемонията по официалното встъпване в длъжност на американския му колега Доналд Тръмп.

Това сочат данните на Комитета по встъпване в длъжност, цитирани от „Асошиейтед прес“.Никола Мадуро

Дарението е по-голямо от това на някои американски корпоративни гиганти, сред които „Пепси“ (250 хил. долара), „Уолмарт“ (150 хил. долара) и „Върайзън“ (100 хил. долара), и е равно с това на „Джей Пи Морган Чейс“ и „Ексън“, всяка от които е дарила по половин милион долара. По-голяма е сумата, предоставена от „Банк ъв Америка“ – 1 млн. долара.Никола Мадуро

Общо набраните средства за празничните прояви около встъпването в длъжност възлизат на рекордните 106.7 млн. долара, сочат данните на властите, цитирани от „Ройтерс“.

Венецуела е заплашена от четирицифрена инфлация

Равнището на инфлацията във Венецуела може да достигне 720% през настоящата година, а през 2018 да се качи и до 2000%, сочи доклад на МВФ.

Данните са от новия прогнозно-аналитически доклад на Международния валутен фонд (МВФ) за състоянието и близките перспективи на световната икономика, части от доклада публикува във вторник агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС.Венецуела

Експертите на МВФ предполагат, че Венецуела ще продължи да преживява големи икономически трудности и „да се сблъсква със сериозни ограничения в областта на вноса на стоки”. Очаква се съкращение на икономиката със 7,4%, а равнището на безработицата да се вдигне от 21,2% до 25,3%. През 2016 година, според изтеклите в медиите неокончателни данни от Централната банка на Боливарианската република, инфлацията във Венецуела е 800%.

Венецуела

Трицифреният ръст на цените принуди властите да заменят паричните знаци. Ако до декември миналата година най-голямата банкнота бе 100 боливара, то сега в обращение влизат банкноти с номинал 500, хиляда, две, три, пет, десет и двайсет хиляди боливара. Според официалния курс 100 боливара се разменят за 10 долара, но на черния пазар доларът е десетки пъти по-скъп.

- реклама -