Венецуела изтегля дипломатите си от САЩ

Настоящият президент на Венецуела Николас Мадуро заяви, че затваря консулствата и посолството в САЩ, тъй като двете страни прекратиха дипломатическите си взаимоотношения преди ден.

Мадуро съобщи това по време на специалната сесия на Висшия съд, в която той обвини САЩ в подкрепа към опозиционния лидер Хуан Гуайдо и неговия държавен преврат. Гуайдо се обяви за действащ президент на страната в сряда.

Освен това стана ясно, че от понеделник дипломатическите представители на САЩ в страната няма да имат дипломатически имунитет.

Още вчера Мадуро обяви, че прекратява дипломатическите отношения със САЩ. Причината – Доналд Тръмп призна лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен държавен глава на страната.

„Реших да прекратя дипломатическите и политическите отношения с империалистическото правителство на САЩ“, е заявил Мадуро пред стотици свои ликуващи привърженици в Каракас.

„Махайте се! Напуснете Венецуела! Тук имаме гордост, по дяволите!“, заяви Мадуро и даде на американските дипломати срок от 72 часа да напуснат страната.

- реклама -