Венецуела дипломати срок Мадуро Гуайдо

Венецуела даде 72 часа на американските дипломати да напуснат страната

Венецуелските власти наредиха днес на американските дипломати да напуснат страната в срок до 72 часа.

Това става часове след като президентът Николас Мадуро обвини американския си колега Доналд Тръмп в „киберсаботаж“, предизвикал най-тежката електрическа авария в историята на страната.

Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса съобщи в Туитър, че американските дипломати във Венецуела трябва да напуснат страната в срок до три дни след провала на преговорите за запазване на „секциите за защита на националните интереси“ в двете държави.

„Присъствието на венецуелска земя на тези служители създава риск за мира, целостта и стабилността на страната“, се казва в изявление на правителството.

Държавният департамент съобщи вчера, че ще изтегли служителите си от Венецуела тази седмица, като заяви, че присъствието им се е превърнало в ограничение за политиката на САЩ.

Главният прокурор на Венецуела Тарек Сааб заяви днес, че е поискал от Върховния съд да започне разследване срещу опозиционния лидер Хуан Гуайдо по подозрение в участие в „саботаж“ на електроснабдителната система на страната.

Хулио Кастро от венецуелска неправителствена лекарска организация съобщи в Туитър снощи, че 24 души са починали в държавни болници от спирането на тока миналия четвъртък досега, посочи Ройтерс.

Венецуела се опитва да възстанови електроподаването, след като на 7 март столицата Каракас и повечето щати във Венецуела останаха без електричество заради авария в най-голямата ВЕЦ в страната.

- реклама -