Венеция с нови мерки за ограничаване на туризма

Венеция с нови мерки за ограничаване на туризма. Във Венеция влязоха в сила нови правила, забраняващи високоговорителите и ограничаващи размера на туристическите групи до 25 души, съобщава BBC.

Мерките са въведени, за да ограничат

въздействието на прекомерния туризъм върху италианския град, казват служители. Венеция въведе дневна входна такса от 5 евро по-рано тази година, след като първоначално забрани круизните кораби да акостират

през тримесечието на 2021 г.

Туризмът отдавна е смятан за един от най-големите проблеми за Венеция, която има население от около 250 000 души, а е била посетена от повече от 13 милиона души през 2019 г.

Оттогава броят на посетителите е намалял,

но се очаква да надхвърли нивата отпреди пандемията през следващите години. Венеция е свидетел на изселване на местни жители поради опасения,

че туристите могат да завладеят

историческия град. Ocio, гражданска асоциация, която проследява жилищата в града, каза в скорошна актуализация, че броят туристическите легла за първи път надхвърли броя на официалните жители, който сега е под 50 000 души.

Промените в правилата за туризма идват,

след като миналата година експерти от ЮНЕСКО предупредиха, че Венеция може да бъде добавена към списъка на обектите на

световното наследство в опасност,

тъй като въздействието на изменението на климата и масовият туризъм заплашват да причинят необратими промени в нея.

Културният орган на ООН не добави

Венеция към списъка в крайна сметка, след като призна опитите за справяне с проблемите на острова чрез система против наводнения и мерки за намаляване на въздействието на масовия туризъм.

- реклама -