Венецианската комисия: Българският главен прокурор да не е недосегаем

Механизмът за разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища няма да е ефективен за прокуратурата и е проблемен за независимостта на съда, прие Венецианската комисия – органът на конституционните експерти на Съвета на Европа, в становището си по законопроекта на правосъдния министър Данаил Кирилов, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Органът на конституционните експерти на Съвета на Европа – Венецианската комисия, в ново становище, прието днес, приветства решимостта на българските власти да се справят със сериозен недостатък в българската наказателноправна система – евентуална невъзможност да се разследва дело срещу главния прокурор. Съществува, обаче, голям риск предложеният механизъм за ограничаване на главния прокурор да не успее да постигне посочените цели; затова ще са необходими комбинация от институционални промени, нови правила и еволюция на политическата култура. Освен това Венецианската комисия е против разширяването на механизма за ограничаване на двама главни съдии.

Въпросът за невъзможността за независимо разследване на престъпление, за което се твърди, че е извършено от български главен прокурор, което го прави фактически недосегаем, бе идентифициран през ноември 2009 г. от Европейския съд по правата на човека в негово решение по делото Колеви срещу България. За да се справят с проблема и да подобрят отчетността на главния прокурор и на двамата главни съдии, българските власти разработиха механизъм, който позволява да бъдат отстранени тримата висши магистрати и да започне разследване срещу тях. Това предложение беше широко обсъдено в България, а Венецианската комисия приветства решимостта на българските власти да се справят с проблема и готовността им за сериозен и приобщаващ диалог с всички партньори и заинтересовани страни.

Въпреки че действията срещу главния прокурор изглеждат разумно решение на теория, то може да не се случи на практика поради позицията на главния прокурор в прокуратурата и неговото/нейното важно влияние във Висшия съдебен съвет. Такова решение би трябвало да разчита по същество на информацията, получена от следователи и прокурори, които са подчинени на главния прокурор. Освен това ще бъде трудно да се намерят трима членове на прокуратурата, желаещи да внесат предложение за отмяна, и седемнайсет членове, които да го подкрепят.

Венецианската комисия предлага няколко начина да се направи този механизъм по-ефективен. Един от тях е законодателството да задължи главния прокурор да се въздържа от даване на инструкции в случаи, които го засягат, при условие че членовете на Висшия съдебен съвет, които не са свързани с прокуратурата, могат да внесат искане за ограничение и да свалят необходимия праг на мнозинство, нужно за спирането на главния прокурор; както и да извършат съдебен преглед на решенията да не се образува наказателно разследване или да се поверяват наказателни преписки на някакъв „независим прокурор“.

Проектоизмененията, анализирани от Венецианската комисия, също предвиждат разширяване на механизма за ограничаване на двама главни съдии. Това не се изисква от Европейския съд по правата на човека, и е проблематично от гледна точка на независимостта на съдебната система, предупреждават експертите на Венецианската комисия. Ограничаването на правата на висши съдии от пленарна комисия, където съдиите са малцинство, противоречи на европейските стандарти и не се изисква от текста или логиката на българската Конституция. Венецианската комисия призовава българските власти да се откажат от тази част от предложението.

Комисията повтаря предишните си препоръки относно по-общи промени в състава на Висшия съдебен съвет, които по-скоро ще изискват комбинация от институционални промени, нови процедурни и съществени правила, и еволюция на професионалната етика и политическата култура.

Очаква се пълният текст на становището да бъде публикуван до края на деня в понеделник, 9 декември 2019 г., на уебсайта на Венецианската комисия.

Преди дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че още преди месец е изпратил писмо до ЕК, „в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите експерти от различни държави, които да видят това, което сме направили по мониторинговия механизъм, по реформата в правосъдната система, като аз поемам ангажимент да изпълня препоръките им на 100%. Дойдоха хората, утре или в петък ще излязат с официалното си съобщение. Още на следващия ден ще направя извънредно заседание на МС и ще приема всички препоръки, въпреки че не са задължителни.“

„Три са важните неща – големите да могат да се привикват в парламента и да могат да ги изслушват – ще приема като решение само главния прокурор да може да бъде изслушван. Второ, за подсъдността на главния прокурор – правилно ли е той да разследва себе си? – те казват, че трябва да има независимо звено и прокурор, който да се разследва независимо. И третото беше да съобразим всичко с КС. Всичко това ще приемем“, обеща премиерът.

Утре ще имa извънредно зaседaние нa МС зaрaди препорките нa комисиятa.

- реклама -