Велосипедисти

Велосипедисти налягаха по жълтите павета в знак на протест – СНИМКИ

Колоездачи протестираха пред Министерския съвет с искане за законови промени, които да гарантират сигурността им на пътя. Те излязоха на протест под надслов „Поход за живот“.

Хората слязоха от колелата и налягаха по жълтите павета

Така те искаха да покажат какво се случва, когато уязвимият велосипедист е блъснат от двутонен автомобил.

След което с велосипедите протестиращите минаха по булевард „Цар Освободител“ и улица „Георги С. Раковски“, от където стигнаха до Министерството на вътрешните работи. Там те попитаха до къде е стигнал новият Закон за движение по пътищата, в който са включени част от предложенията им.

След като в последните две седмици двама колоездачи намериха смъртта си на пътя, велосипедистите призоваха час по-скоро законопроектът да влезе в сила. Протестът е по повод факта, че повече от седмица няма задържан при случая, в който велосипедист бе блъснат фатално на столичен булевард.

На 21 октомври сутринта на столичния бул. „Рожен“ 42-годишният Константин Касабов беше блъснат от автомобил, а шофьорът остави тежко пострадалия мъж на пътя. Въпреки усилията на лекарите в „Пирогов“, той почина от тежките травми. Мъжът оставя съпруга-вдовица и две дъщери, едната от които на две годинки, сирачета. От СДВР призовават граждани, станали свидетели на инцидента или разполагащи с информация за водача или автомобила, да подадат сигнал на тел. 112.

- реклама -