Велислава Каймаканова пред FN: Първата педиатрична линейка с вълшебен дизайн вече е факт

България вече има своята първа педиатрична линейка. Тя е осигурена благодарение на кампанията „Да оставим следи IV“ на Сдружение „КАУЗА“. Месеци наред фотографът Велислава Каймаканова-Ножарова, нейният съпруг Владислав Ножаров и приятелите им работиха неуморно за осъществяването на благородната идея. На 31 май линейката ще бъде дарена на болницата „Пирогов“ и вече ще може да транспортира болни деца. Тя е толкова вълшебна, че се надявам децата да забравят за болката и да оздравяват още докато пътуват към болницата“, заяви Велислава.

Велислава Каймаканова - Ножарова

Голяма част от необходимата за линейката сума беше набрана по време на търг, на който бяха продадени 40 фотографии на Велислава. Талантливата българка заяви, че ще продължат напред в своята благотворителна кауза и ще закупят линейки, които да покрият всяко кътче на България. Ето какво каза още Велислава пред Flashnews.

 

 


FN: Велислава, първата педиатрична линейка у нас вече е факт след месеци усилна работа.

Случи се обещаното. Купихме и оборудвахме първата педиатрична линейка за България. Тя ще обслужва деца до 18-годишна възраст. Освен че е изключително красива, тя разполага с модерна медицинска техника: транспортен кувьоз, със специална носилка за него, транспортен монитор, респиратор, дефибрилатор, няколко кислородни бутилки, които да се използват при дълъг път.

FN: Тя ще бъде дарена на болница „Пирогов“.

Да. Искахме да е за първичен транспорт. Когато едно дете вдигне температура, да бъде транспортирано с тази линейка. Оказа се обаче, че на този етап това няма как да бъде осъществено в България, тъй като са необходими пет-шест педиатрични екипа. Затова минахме на варианта да обслужва вторичен транспорт – само тежки случаи.

Майката

FN: Как се осъществява този транспорт към момента?

Транспортирането на бебетата на този етап е изключително рисково. Лекари от различни болници са ми разказвали невероятни случаи. Превоз със собствен транспорт. Кувьозът се прикрепя на задната седалка с колан. Затова смятам, че линейката ще бъде много полезна. И сме горди, и сме щастливи, и сме обнадеждени. Защото успяхме. А сме няколко човека – по-малко от шепата на ръката. Но успяхме да го постигнем, което означава, че няма невъзможни неща.

FN: Казахте, че линейката е вълшебно място.

Тя и отвън е различна. Красива е, има надпис Детска линейка, има рисунки. А вътре е фантастична. Пренася децата в приказен свят, целта е те да забравят, че са в линейка. И ако може дори да оздравеят още преди да са стигнали до болницата. Аз знам как моето дете реагира, когато види такива цветни неща. Веднага ги свързва с детски клуб, с игра, със забавление, с щастие. Вътре могат да се включат различни светлини – от бледозелено, за да е спокойно за очите, до натуралния жълт цвят.

FN: Как успяхте да съберете необходимата Ви сума?

Първоначално смятахме, че ще са ни необходими 120 хил. лева. Оказа се, че само линейката струва 90 хил. лева. Около 70 хил. допълнително отидоха за оборудването. Не знам как стана. Магия. Появи се една прекрасна дама – Милена Терзиева от Лондон, която веднага се отзова и успя да купи специализирана носилка. В последния момент се появи друга дама – Татяна Попова, която успя да купи респиратор – нещо изключително важно и струващо 20 хил. лева. Съпругът ми прояви невероятни умения да преговаря за цени. Г-н Червенков ни консултира как да я оборудваме, той ни помогна. И нещата се случиха, цялата Вселена ни помагаше.

FN: Ще продължите ли с благотворителната кампания?

Да, разбира се. Докато не успеем да сложим линейки на картата на цяла България, мисля, че нямаме право да се отказваме. И вероятно, като имаме опит, вече ще можем да се справим още по-добре.

FN: Каква ще бъде кампанията този път?

Много зависи от мащаба. Може би пак ще си имаме за основата снимките, от това сме тръгнали и така всичко минава през изкуството. Не просто да пуснем една дарителска сметка и да чакаме някой да ни събере пари. Тук говорим за кампания, която е минала през изкуството и е нещо, което зависи от мен и аз мога да го направя. Когато разчитаме на другите хора, ние ставаме зависими. А на мен не ми се иска. И знаете ли, толкова хубаво се подреждат нещата като един прекрасен пъзел, че изобщо не съм притеснена.

Събитието ще се случи в шоурума на Пежо на „Ботевградско шосе“ от 13 часа на 31 май.

- реклама -