Велислава Каймаканова обедини изкуството и благотворителността за първата педиатрична линейка у нас

Десетки талантливи българи се включиха в кампанията „Да оставим следи IV“ на Сдружение „КАУЗА“

За четвърта поредна година идеята на фотографа Велислава Каймаканова-Ножарова сътворява чудо, като обединява изкуството и благотворителността в името на децата на България. На 14 декември 40 невероятно красиви фотографии ще бъдат продадени на търг, а събраните пари ще отидат за закупуването на първата педиатрична линейка у нас. Труден ли е пътят към Доброто и кои известни личности се включиха в кампанията, разказва Велислава Каймаканова-Ножарова специално за Flashnews.

– Велислава, как се роди идеята за кампанията „Да оставим следи“ и какво успяхте да постигнете през първите три години от нея?

– Кампанията се зароди случайно. С моята гримьорка Силвия решихме да правим това, което ни харесва, по начина, който ни харесва, без да имаме цензура, без да се съобразяваме с друго мнение. Намерихме талантливи хора, които да застанат пред моята камера, без да имаме идея какво ще се случи. Когато видяхме резултата от снимките и техните реакции, решихме, че това може да се превърне в една прекрасна благотворителна кампания. Но искахме да бъдем различни и да помагаме чрез талантите, които притежаваме. Първоначално мислехме да се насочим животинки, но след това решихме, че трябва да е нещо по-голямо. Така започнахме да купуваме кувьози за бебета. Тази година сме съсредоточили усилията си в набиране на средства за първата педиатрична линейка. И не мога да приема факта, че в съвременна България няма такава линейка.

Кауза

– Хората, чиито деца са били спасени в кувьозите, добре познават тяхната полза…

– Когато осъзнахме на какво се дължат голяма част от уврежданията при децата, и разбрахме, че причината са старите кувьози, нямаше как да останем безучастни. И доказахме, че при добро желание всичко се получава. Моето семейство посвети 4 години на каузата, коства и време, и средства, но не сме се отказали. Напротив – всеки път скачаме повече и повече.

Кауза

– Как избрахте тази година каузата да е посветена на закупуването на педиатрична линейка? Как изобщо разбрахте за нея, при положение, че в България няма такава?

– Интуицията при мен е преди логиката. И когато трябва да следвам знаците, да вървя в правилната посока, те се появяват. Дори не знам как ми хрумна да напиша в Google педиатрична линейка. И я видях. Като човек на изкуството най-напред се впечатлих от външния й вид. Рисунките на приказните герои ще накарат детето да се чувства все едно е в детски клуб, а не на път за болницата. В нея детското мозъче ще работи по един начин, а в линейка с бели стени, притеснени родители и лекари – по друг. Всеки, който има дете, ще разбере за какво говоря.

Кауза

– А с какво медицинско оборудване ще разполага?

– Това е първата линейка, като дойде, ще разберем и ние. Но същественото, което сега липсва, това е транспортен кувьоз. Сега транспортирането на бебетата се осъществява по няколко странни и рискови начина. Защото транспорти кувьози има, но няма специализирана линейка, с която те да бъдат превозвани.

Кауза

– Кои са хората, които се отзоваха в кампанията тази година?

– 40 кадъра ще предложим на търга, което означава, че близо 40 човека са се отзовали. Имаше и повече, но трябваше да спазим някакво ограничение, защото търгът не може да бъде безкрайно дълъг. Избираме хора, които са популярни, обичани, около тях да няма много жълтини, да се талантливи. За първи път тази година освен популярните лица, включихме и хора от бизнеса. Г-н Шарлопов ни даде идеята, когато отидох да го снимам за кампанията. И ние поканихме хора от бизнеса – не просто да дарят средства, а да ги снимам. Аз се вълнувам, когато им правя портрет. А пък те разбират, че са важни за нас, че не сме гледали на тях като на банкноти.

– Ще има ли на търга фотография на г-н Шарлопов?

– Да – два броя има г-н Шарлопов.

– Има снимки на много популярни лица – Слава Рачева с Педя човек, Симона Пейчева, Валентина Войкова…

– Търсили сме хора, които са легенди, свързани с детството, които носят чистота и сантимент към миналите времена. А що се касае до еротиката – хубавата, нежна, естетична еротика, тя винаги е била печеливша. И тя е част от мен, откакто съм хванала апарата – да откривам красотата в жените и да я представям по много деликатен начин, който да не е вулгарен, да не е отблъскващ. Женската красота в нейния естествен вид – нежно, загадъчно, непоказващо нищо, но достатъчно. Все пак трябва да си представяме, че този кадър, направен като картина, ще отиде на някоя стена. И трябва да се внимава за границите.

Кауза

– Има още снимки на Астор, Васил Михайлов…

– Да. Орлин Горанов, Любен Дилов-син, Емил Кошлуков. Те помагат – кой с каквото може. Където и да са по света, не отказват подкрепа.

Кауза

– Имате и една много интересна подкрепа – на най-младия митрополит у нас – митрополит Антоний. Как успяхте него да го привлечете?

– Божа работа. Не съм го убеждавала. Това е първият човек, който се е запознал чрез общи познати с каузата и поиска сам да се включи и то с чиста душа и сърце. Той е много отдаден на нашите мисии и на това – да се случат нещата. Смият той е много интересен като човек и аз съм горда, че успях да опозная и този вид духовенство, което мислех, че не съществува. Един съвременен човек, смел да се включи в кампанията. Оказа се, че реакциите са превъзходни и първоначалното притеснение вече отмина. Около него витае завладяваща енергия. И те предразполага да говориш с него, да му вярваш.

30

– Смятате ли, че кампанията Ви е докосната от Бога?

– Смятам, че когато ги правя правилно нещата, тогава са докоснати от Бога. И смятам, че когато правим всичко с любов и с душата си, ни се подсказва, че това е правилната посока. С включването на митрополит Антоний точно така става.

– Пътят към Доброто лесен ли е, или е трънлив и може ли всеки да върви по него?

– Да, това е въпрос на желание. И не се усеща умора – понякога ставам в 5 часа, за да успея да свърша всичките си ангажименти. Важно е желанието, всичко друго е оправдание. Енергията идва, когато решиш да го правиш смело и да не поставяш 15 условия, за да се измъкнеш.

Кауза

– С Вашата кампания е свързана и благотворителната песен „Нека“.

– Игор Марковски предложи да запишем песен, намери композитор, текстописец и я създадохме. Близо 40 от най-популярните наши певци се включиха в нея. Но тя не беше достатъчна.

– Кога ще се проведе търгът?

– Търгът ще се проведе на 14 декември от 19:30 часа в „Перото“ в НДК.

– По какъв друг начин може да Ви подкрепи човек?

– Дарителска сметка в лева:

Уникредит Булбанк

IBAN:BG03UNCR70001522084440

С дарителски SMS с текст на латиница DMS KAUZA на номер 17 777  (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel).

- реклама -