Велислава Каймаканова - Ножарова

Велислава Каймаканова – Ножарова и „Да оставим следи“ с нова книга и нова изненадваща кауза

Фотографът Велислава Каймаканова – Ножарова издава албум с кадрите от благотворителната кампания „Да оставим следи“. Някои от снимките в книгата са ни любими, други обаче ще бъдат показани за първи път. Всички средства от продажбата на луксозното издание ще отидат за подпомагане на добри каузи. Ето какво разказа Велислава пред Flashnews.

– Велислава, разбрахме, че издаваш нова книга? Кога ще я видим на пазара?

– Надявам се да е много скоро – още през април. Всъщност не я издавам аз, книгата ще бъде отново за каузата… Идеята е на Игор Марковски. Преди няколко месеца той ми спомена за това, но само като идея, а сега вече видях предпечата. Правят го той и една прекрасна жена – Анна Българанова, и дори го пазят в тайна от мен. Искат нещо много интересно да се случи с корицата, но все още не зная какво ще е. Казаха, че ще ме изненадат.

– И все пак издай какво ще включва книгата?

– Книгата ще включва абсолютно всички фотографии – публикувани и непубликувани кадри, които са направени в последните 4 години в името на кампанията „Да оставим следи“.

Отново всички средства ще бъдат за кампанията, така че това не е авторска книга на Велислава Каймаканова – Ножарова, а е целият ми труд като фотограф за кампанията. Игор така ми беше казал: „Да не си мислиш, че ще издаваме книга за теб като фотограф?!“ – разбира се, под формата на майтап…

Така че това ще е всичко, което се прави от хора съмишленици, близки до каузата, приели дълбоко идеята, и всички средства от тиража отново да бъдат от полза.

– Тази книга ще се продава ли по книжарниците или ще бъде част от някакви благотворителни събития и каузи?

– Би трябвало да я има и по книжарниците, но ще бъде представена на няколко благотворителни събития. Но книгата ще бъде много луксозна – 31 см, засега са 204 страници в този формат – ще бъде албум, тежък албум на усилията, на вярата, надеждата и любовта на няколко човека, заедно с цялата подкрепа на повече от стотина популярни лица. Много интересни ще бъдат и непубликуваните кадри.

– Накъде ще продължи твоята кауза „Да оставим следи“?

– Чудя се дали да кажа или да ви изненадам, защото на когото съм казала от най-близките хора, очите им ставаха по-големи от палачинки. Може би ще запазя в тайна засега следващата стъпка – поне още мъничко… Нека линейката да стигне по улиците, защото в момента правим нейната подготовка и оборудване – да я видя с очите си и да я пипна, и след това ще кажа… Но следващата стъпка ще е много по-голяма и ще е изненадваща.

– Това означава ли, че ще предприемеш нещо съвършено различно?

– Не, посоката е същата, защото за мен едно от най-слабите места на здравната ни система е детското здравеопазване, липсата на адекватна помощ и още повече – на спешна помощ.

Освен това толкова много хора вече помагат на най-различни каузи, че съм убедена, че нашата кауза трябва да продължи. Има нужда от още – от още поне две или три линейки за цяла България, така че има какво да искам.

- реклама -